Utorak, 21.09.2021.

21:36

Žustra reakcija zbog UN: Komšiću dozvoljeno da se obrati, Dodik odgovorio

Željko Komšić u Njujorku boravi bez saglasnosti Predsedništva. Komšiću će biti omogućeno da govori na Generalnoj skupštini UN.

Izvor: RTRS

Žustra reakcija zbog UN: Komšiću dozvoljeno da se obrati, Dodik odgovorio
Foto: EPA-EFE/ Andrej Cukic

I pored pisma u kojem je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik upoznao generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da Željko Komšić u Njujorku boravi bez saglasnosti Predsedništva, Komšiću će biti omogućeno da govori na Generalnoj skupštini UN.

Milorad Dodik je istakao da time generalni sekretar doprinosi raspadu BiH, što je nečuvena praksa.

Iz Kabineta srpskog člana Predsedništva ponovo su obavestili generalnog sekretara UN o protivustavnom delovanju Željka Komšića.

Privatnu posetu američkom kontinentu, Komšić je započeo razgovorom sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija. Prećutao je Komšić da je u Njujork doputovao bez saglasnosti Predsedništva, ali ni Gutereš nije pokazao da ga je o tome još 7. septembra pismom obavestio Milorad Dodik, baš kao i sve članice Generalne skupštine UN.

"Sa naročitom pažnjom pratim politička zbivanja u BiH i regionu. Shvatam ozbiljnost i kompleksnost aktuelnog političkog trenutka i ističem da će Ujedinjene nacije ostati privržene podršci BiH", rekao je Gutereš.

Da Gutereš shvata ozbiljnost političkog trenutka kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Predsedništva, ne bi Komšiću dozvolio da bude govornik na sesiji Generalne skupštine. To mu je omogućeno i pored jasnog upozorenja da je poseta Komšića protivna Poslovniku Predsedništva i Ustavu BiH. Ukoliko to sve bude ignorisano, ignoriše se Ustav a ne ja. Onda sam generalni sekretar doprinosi raspadu BiH, što je nečuvena praksa da upravo najviše svetsko telo i njegovo generalni sekretar u tome učestvuje, ali to je njihov izbor - kaže Dodik.

Susret sa Guterešom, Komšić je iskoristio da oblati Srbiju i Hrvatsku, jer navodno BiH posmatraju kao ratni plen i optuži Republiku Srpsku za blokadu zajedničkih institucija, jer se protivi "Inckovom" zakonu. Afirmisao je tzv. građanski koncept, ignorišući činjenicu da BiH, prema Ustavu, čine konstitutivni narodi i dva entiteta.

"Iz onoga što vidimo da je Komšić rekao prilikom susreta sa generalnim sekretarom UN-a, samo je dodatno potvrđeno da on u UN-u ne predstavlja BiH jer onako sramne i neistinite tvrdnje možda može da iznese u ime svoje "kombi stranke" i tzv. Zlatnih ljiljana ili u ime građana kojima je zabranjen ulazak u sve opštine sa hrvatskim predznakom, ali u ime zajedničkih institucija BiH ne može", kaže Radovan Kovačević, savetnik srpskog člana Predsedništva BiH.

Samostalan istup Komšića na Skupštini Ujedinjenih nacija, bez prethodno utvrđene platforme i saglasnosti Predsedništva, samo potvrđuje u kakvom su haosu unutrašnji odnosi, istovremeno predstavlja i kontinuitet loše spoljne politike BiH, ocjena je profesora Miloša Šolaje.

"Činjenica je da se Komšić potpuno politički neobavezno i neodgovorno prema bilo kome ponaša na jedan samostalan i indivudualan način. Ovo je isto tako loša poruka međunarodnoj zajednici jer očigledno je da se na ovakav način pokušava isprovocirati neko snažnije djelovanje međunarodne zajednice i pokazati da BiH nije spremna sama i sposobna da definiše svoje spoljno političke veze a ni svoju spoljno političku poziciju", ističe Šolaja.

Prema agendi objavljenoj na zvaničnom sajtu Ujedinjenih nacija, obraćanje Komšića predviđeno je za sredu u 11.00 po američkom, odnosno u 17.00 po našem vremenu. Svi govornici imaju maksimalno 15 minuta, dovoljno vremena da Komšić ponovo ustalasa političke odnose u BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: