Ponedeljak, 16.08.2021.

10:24

Javila se dva državljanina Srbije iz Kabula: Ovde je haos, čekamo

Dvojica državljana Srbije, koji se nalaze u Kabulu gde čekaju da nekako izađu iz zemlje, kažu da se čuju pucnji u okolini aerodroma i da je situacija haotična.

Izvor: Novosti

Javila se dva državljanina Srbije iz Kabula: Ovde je haos, čekamo
Tanjug/AP Photo/Jafar Khan

Marko Pribak i Aleksandar Cvejić čekaju da ambasador dogovori sa nekom zemljom da ih stavi na spisak za evakuaciju. "Situacija se menja iz minuta u minut, snage talibana su ušle bez ikakvog otpora u grad, počeli su neki pregovori i predsednik se povukao", prepričao je jučerašnji dan Aleksandar Cvejić.

On navodi da je civilni deo aerodroma zatvoren, a da sa vojne strane oko 2.000 Avganistanaca pokušava da uđe, kako bi napustili zemlju. Danas je došlo i do upada naoružanog lokalca na aerodrom, navodi, dodajući da je moguće i da je ubijen.

Mediji prenose da ova dvojica državljana Srbije rade u Avganistanu za jednu međunarodnu firmu.

"Pokušavali smo da uzmemo karte komercijalnim letom poslednjih šest dana, i sve su otkazivane 24 sata pre poletanja. Nemamo nikakve karte i nikakvu mogućnost da izađemo iz zemlje komercijalnim letovima", naveo je Cvejić. Kaže da su u kontaktu sa ambasadorom Srbije iz Nju Delhija Sinišom Pavićem koji pokušava da im pomogne od juče. Od njega su, kako prenose, saznali da je još samo jedna državljanka Srbije u Kabulu.

"Nama su ovde pomogle kolege i drugovi koji su iz BiH, Hrvatske i Slovenije da dođemo do ovog bezbednog mesta iz našeg kampa. Mi smo pored ulaza u vojni deo aerodroma gde čekamo da nam se odobri ulaz, ne puštaju nikog ko nije na spisku za evakuaciju", navodi Cvejić.

Mediji prenose da se oni nalaze se u hotelu koji čuvaju američki vojnici, u kom ima dosta stranaca iz SAD, Velike Britanije…

Navodi da ambasador Siniša Pavić radi sve što je u njegovoj moći da dođe u kontakt sa bilo kojom zemljom koja bi ih stavila na spisak za napuštanje zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Jak zemljotres: 5,7 stepeni

Zemljotres jačine 5,7 stepeni Rihterove skale pogodio je danas južnu obalu Perua, objavio je Evropski mediteranski seizmološki zavod (EMSC).

12:08

12.7.2024.

1 d

Podeli: