Četvrtak, 12.08.2021.

07:31

Zašto do sada nisu pala tri ključna grada? Tamo je komandant "Heratski lav"

Pripadnici pokreta talibana svakodnevno su u ofanzivi i polako ali sigurno zauzimaju sve više delova Avganistana. Međutim, tri grada se "ne daju".

Izvor: Tanjug

Zašto do sada nisu pala tri ključna grada? Tamo je komandant
Tanjug/AP Photo/Mohammad Asif Khan

To su logistički centri, Laškar Gah, glavni grad regiona Helmand, Herat, glavni grad istoimene provincije i treć po veličini grad u Avganistanu i Kandahar, glavni grad regiina Kandahar i drugi po veličini avganistanski grad.

Iako svakodnevno pristižu informacije da talibani zauzimaju ključna strateška područja Avganistana na severu, velike borbe oko važnih centara vode se na jugu i jugozapadu zemlje oko pomenuta tri grada koji za sada predstavljaju značajne tačke otpora talibanskoj ofanzivi, navodi se u izveštaju Al Džazire.

Pored regularnih jednica avganistanske vojske na jugu zemlje talibanima pružaju otpor i lokalne formacije mudžahedina u Heratu pod vođstvom komandanta Ismaila Kana, koji je u ovom delu zemlje poznat pod nadimkom Heratski lav.

"Ova kampanja talibana protiv kojih se sada borimo jedna je od najvažnijih u mom životu. Talibani su samo pioni Pakistana. Ovo je rat između Avganistana i Pakistana i ako ga izgubimo, onda gubimo i našu zemlju, na jako dug period. Odlučio sam da se borim i svi znaju koliko sam veran Heratu", poručio je Khan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: