Petak, 25.12.2020.

09:02

Završeno; Krizni štab odlučio

Završena sednica Kriznog štaba. Nije bilo izjava za medije. Vesić: "Odlučeno da za predstojeći vikend sve radi do 20 sati".

Izvor: B92, RTS

Završeno; Krizni štab odlučio
Tanjug/Strahinja Aæimoviæ

Očekuje se da se nove mere saopšte na konferenciji za novinare u 15 časova.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je medijima da je na današnjoj sednici odlučeno da tržni centri, uslužne radnje, kao i maloprodajni objekti i ugostitelji za vikend rade do 20 časova.

Mediji su preneli i da nije doneta konačna odluka o merama za Novu godinu i Božić i da je zakazana nova sednica štaba za ponedeljak.

Koje su još epidemiološke mere na snazi?

Vlada Srbije je u ponedeljak donela nove mere koje su bile oročene do danas. Prema toj odluci, radno vreme ugostiteljskih objekata i uslužnih delatnosti bilo je od ponedeljka do petka do 20 časova.

Prema toj odluci, takođe, objekti i ustanove iz oblasti kulture, mogu da rade svakog dana do 21 čas.

U skladu sa ranije donetim merama, ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da obavljaju delatnosti dostave hrane non-stop, 24 sata, sedam dana u nedelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna delatnost.

Takođe, apoteke i benzinske pumpe (delatnost prodaje goriva) mogu da rade non-stop, svakoga dana bez ograničenja.

Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade tokom čitavog dana, uključujući i vikend.

Prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti kao i trafike, kiosci i slično, gde se po pravilu ne ulazi u objekat prilikom kupovine, mogu raditi i radnim danima i vikendom do 21 čas.

Na snazi su i mere koje se primenjuju pri ulasku u zemlju. Strancima koji dolaze u Srbiju dozvoljen je ulazak samo ako poseduju negativan pi-si-ar test, ne stariji od 48 časova.

Državljani Srbije koji nemaju negativan pi-si-ar test moraju u karantnin u trajanju od 10 dana.

Ta mera za naše državljane prestaje da važi ako osoba u periodu trajanja karantina odluči da se testira i dobije negativan pi-si-ar test.

I dalje se ne znaju mere za doček Nove godine, a očekuje se da nova sednica Kriznog štaba bude održana u ponedeljak.

Epidemiolozi su ranije govorili da nije realno da će se Nova godina dočekivati kao da se ništa ne dešava.

I dalje važe dobro poznate epidemijske mere i preporuke, poput nošenja maske u svim zatvorenim prostorima, redovno pranje ruku, držanje odstojanja od drugih ljudi, dezinfekcija svih površina kao i često provetravanje prostorija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: