Nedelja, 01.11.2020.

20:52

Izmene zakona: Komunalni inspektori i milicajci će kontrolisati da li građani nose maske

Komunalni inspektori i komunalni milicajci moći će da kontrolišu da li građani nose maske i održavaju rastojanje u zatvorenim prostorima i na otvorenom.

Izvor: Tanjug

Izmene zakona: Komunalni inspektori i milicajci će kontrolisati da li građani nose maske
Foto: Tv Prva/arhiva

Predviđeno je izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Kako je objavila Radio-televizija Srbije, izmene zakona su već urađene i u četvrtak će se naći pred Vladom, a 10. novembra i pred poslanicima Skupštine Srbije.

Članica radne grupe za izmenu zakona Tamara Stojčević za RTS je rekla da zakon predviđa i mogućnost prekršajnog naloga, odnosno mandatne kazne, pa će komunalni i sanitarni inspektor moći da izrekne kaznu na licu mesta.

Ona je napomenula da se visina kazni za nepoštovanje mera ne menja i da one iznose od nekoliko hiljada dinara do pola miliona dinara.

Sada je situacija takva da je nošenje ili nenošenje maske, održavanje distance, kao i to kako rade ugostiteljski objekti, samo u nadležnosti sanitarnih inspektora a njih u Srbiji ima samo 140.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković rekao je za RTS da su sanitarni inspektori dužni da podnesu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudiji za pravna lica, preduzetnike, ali i za građane koji ne poštuju propisane mere.

"U prethodna četiri dana izvršeno je 2.237 nadzora, podneta su 74 zahteva za pokretnje prekršajnih postupaka", rekao je naveo Stamenković i dodao da gotovo nijedan zahtev nije podnet protiv građana koji ne nose masku ili ne drže distancu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: