Sreda, 19.08.2020.

21:14

Najmanje 45 izbeglica stradalo u brodolomu kod Libije

Najmanje 45 migranata i izbeglica stradalo je ove nedelje kod Libije u najtežem brodolomu do sada u ovoj godini, saopštile su danas Ujedinjene nacije u Ženevi.

Izvor: Beta

Najmanje 45 izbeglica stradalo u brodolomu kod Libije

Agencija UN za izbeglice (UNHCR) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM), navele su u zajedničkom saopštenju da je 37 osoba koje su spasli ribari objasnilo da je najmanje 45 ljudi stradalo kada je motor na njihovom čamcu eksplodirao kod mesta Zvara u Libiji.

Brod na kome je bilo najmanje 82 migranata potonuo je u ponedeljak, posle eksplodiranja motora, naveli su zvaničnici UN.

Trideset sedam preživelih uglavnom iz Senegala, Malija, Čada i Gane spasli su ribari i kasnije su ih na obali priveli libijski zvaničnici, navodi se u zajedničkom saopštenju dve organizacije.

I UNHCR i IOM su pozvali za pojačanje operacija potrage i spasavanja, i uspostavljanje specijalnog mehanizma za potragu jer će u protivnom biti još života izgubljenih u Sredozemlju.

Više od 7.000 migranata je do sada ove godine presrela libijska obalska straža i vratila ih nazad u Libiju, a najmanje 302 migranta i izbeglice izgubilo je život od početka 2020, prema te dve agencije UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Podeli: