Sreda, 22.04.2020.

18:05

Memorijalni centar Srebrenica izjednačio žrtve Jasenovca i Srebrenice

Memorijalni centar Srebrenica je izjednačio žrtve tog ustaškog logora sa žrtvama ratnog zločina u Potočarima, počinjenog tokom poslednjeg građanskog rata u BiH.

Izvor: Tanjug

Memorijalni centar Srebrenica izjednačio žrtve Jasenovca i Srebrenice
EPA/ANTONIO BAT

U saopštenju MCS, na 75. godišnjicu proboja zatvorenika iz koncentracionog logora u Jasenovcu i Dana sećanja, navodi se da je jasenovački logor smrti bio mesto "najvećeg stradanja Jevreja, Roma i Srba", ali u kojem su se "našli i brojni antifašisti Hrvati i Bošnjaci koji su ustali protiv NDH i ustaškog terora".

"Danas snage koje veličaju ratne zločince i genocid nad bošnjačkim narodom istovremeno koriste temu Jasenovca kao jednu od ''platformi'' za jačanje nacionalističkih narativa…", navodi se u saopštenju i dodaje da će MCS, kao "temeljna institucija sećanja na genocid počinjen nad bošnjačkim narodom od 1992. do 1995. godine, uvek s jednakim pijetetom gledati na nevine žrtve Jasenovca i drugih mesta ustaškog, četničkog i fašističkog terora, kao na svoje".

Očekuju da će, kako kažu, "jednog dana slična poruka stići iz Jasenovca na adresu u Potočarima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Podignuti F-16: Zelenski je spasen?

Generalni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas da je slanje odbrambenih sistema Ukrajini, poput sistema ''Patriot'' i drugih, ključno za odbranu infrastrukture i ukrajinskog naroda, kao i snaga.

16:13

10.7.2024.

1 d

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: