Ponedeljak, 20.04.2020.

21:00

Detaljan spisak: Ko sme napolje, u koje vreme i koliko dugo, ko počinje da radi, a koja vrata su zaključana

Više od mesec dana od proglašenja vanrednog stanja u Srbiji zbog pandemije koronavirusa, mere koje su uvođene kako bi se sprečilo širenje zaraze su ublažene.

Izvor: B92, R. C.

Detaljan spisak: Ko sme napolje, u koje vreme i koliko dugo, ko počinje da radi, a koja vrata su zaključana
Foto:TANJUG/ZORAN ZESTIC/ bs

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici, u skladu sa epidemiološkom situacijom i mišljenjem struke, odluke u vezi sa ublažavanjem određenih mera za sprečavanje širenja koronavirusa koje počinju da važe od sutra, 21. aprila.

- Građani mlađi od 65 godina mogu boraviti napolju radnim danima od 5h do 18h, kada počinje zabrana kretanja. Koliko će policijski čas trajati predstojećeg vikenda i za 1. maj još nije poznato.

- Građani stariji od 65 godina moći će, počev od sutra, da utorkom, petkom i nedeljom izlaze u šetnju u trajanju od pola sata. Oni će svojih pola sata za šetnju moći da iskoriste u periodu od 18h do 01h, najviše 600 metara od mesta stanovanja. Za ovu grupu građana određen je i jutarnji termin za kupovinu od 4h do 7h jednom nedeljno.

- Osobe sa autizmom, kao i sve osobe sa smetnjama u razvoju mogu da izlaze u bilo koje vreme sa jednim pratiocem, u krugu od 200 metara od mesta stanovanja. Tokom šetnje je bitno j se pridržavaju mera koje važe za sve - nema kontakta.

- Građanima koji imaju kućne ljubimce je dozvoljeno šetanje kućnih ljubimaca u periodu od 23h do 1h i to najduže 20 minuta, a najdalje 200 metara od mesta prebivališta, odnosno boravišta, kao i vikendom od 8h do 10 h, pod istim uslovima kao i za večernju šetnju - mora da traje do 20 minuta, a građani sa svojim ljubimcima ne treba da idu dalje od 200 metara od mesta boravišta.

- Zabranjena su javna okupljanja na javnim mestima i u zatvorenim prostorima ne sme biti više od dve osobe, razmak između lica mora biti najmanje dva metra, dok na površini od četiri kvadratna metra ne može biti više od jednog lica.

Od utorka 21. aprila, počinju sa radom:

- auto-mehaničarske i vulkanizerske radnje

- radnje obućara

- radnje krojača

- hemijska čišćenja

- škole za obuku vozača

- knjižare

- trgovci motornim vozilima

- trgovci biciklima

- trgovci nautičkom robom

- trgovci tehničkom robom

- trgovci građevinskim materijalom

- zelene pijace (na otvorenom i zatvorenom prostoru), uz obaveznu primenu svih mera zaštite

- građevinarstvo (visokogradnja i niskogradnja)

Svi poslodavci su u obavezi da radnicima obezbede zaštitna sredstva (maske, rukavice i dezinfekciona sredstva) i rad se mora obavljati uz poštovanje socijalne distance. Poslodavci su dužni da izrade poseban plan mera rada tokom vanrednog stanja, dok su zaposleni u obavezi da to poštuju.

Rad i dalje nije dozvoljen:

- tržnim centrima

- frizerskim salonima

- salonima za negu lepote

- teretanama i fitnes centrima

- školama

- fakultetima

- vrtićima

- ugostiteljskim objektima koji ne vrše dostavu

Gradski i međugradski prevoz u Srbiji je obustavljen, a grad Beograd uveo je koridorske linije prevoza za zdravstvene radnike i građane koji imaju radnu obavezu tokom perioda vanrednog stanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: