Utorak, 14.04.2020.

15:25

Si Đinping najavio posetu Srbiji u razgovoru s Vučićem

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom s predsednikom Narodne Republike Kine Si Đinpingom.

Izvor: B92

Si Đinping najavio posetu Srbiji u razgovoru s Vučićem
EPA/KENZABURO FUKUHARA / POOL

Predsednik Vučić je zahvalio na odluci NR Kine da Srbiji ponudi pomoć u zaustavljanju zaraze, kao i na bratskoj brizi za građane naše zemlje.

"Kada je na beogradski aerodrom 21. marta sleteo prvi avion sa velikom kineskom pomoći u medicinskoj opremi i materijalu, koji su pratili i kineski stručnjaci, probudio se novi optimizam i građani Srbije su znali da u ovoj borbi nisu i neće biti sami“, istakao je predsednik Vučić.

On je zahvalio i na donaciji u vidu dve laboratorije za borbu protiv kovida 19, koje počinju sa radom u Beogradu i Nišu, koje će nesumnjivo doprineti uspešnoj borbi Srbije protiv virusa i zamolio predsednika Sija da pomogne Srbiji da nabavi dodatnu medicinsku opremu koja je neophodna u borbi protiv virusa.

Predsednik Vučić je istakao da su građani Srbije posebno dirnuti ogromnim interesovanjem i solidarnošću kineskog naroda, koji se odražavaju kroz poruke podrške, kao i kroz donacije, upućene preko srpskih diplomatskih predstavništava u Pekingu i Šangaju, što govori o izuzetnoj bliskosti i čeličnom prijateljstvu dvaju naroda, uprkos geografskoj udaljenosti.

"Raduju nas vesti o normalizaciji situacije u Kini i o otvaranju grada Vuhana, koji je postao simbol snage i hrabrosti u borbi protiv pandemije. Srbija je sa strepnjom i dubokim saosećanjem i divljenjem, pratila borbu koju su kineska država i Komunistička partija, kao i prijateljski narod Kine vodili sa snažnim udarom koronavirusa“, istakao je predsednik Vučić i u ime građana Srbije i lično ime, izrazio saučešće porodicama preminulih kineskih građana.

On je naglasio da veruje da će, uz pomoć snažne kineske države, Srbija i svet pobediti koronavirus i istakao da se raduje nastavku saradnje kroz Mehanizam 17 plus 1 i inicijativu „Pojas i put“, kao i skoroj poseti kineskog predsednika Srbiji.

Predsednik Si je izrazio nadu da će se uskoro videti sa predsednikom Vučićem u Kini, a potvrdio je i svoj dolazak u zvaničnu posetu Srbiji.

Kineski predsednik poželeo je srpskom predsedniku ličnu sreću i dalji uspeh u vođenju države i rekao da će Kina i Srbija umeti da prebrode sve ekonomske teškoće sa kojima se suočavaju usled krize izazvane pandemijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: