Nedelja, 26.01.2020.

19:43

"Zaobilaženje EU na KiM može biti Pirova pobeda SAD"

Svaki sporazum tzv. Kosova i Srbije je dobrodašo, ali SAD ni same ni kao lider ne mogu dovesti do rešenja, smatra spoljnopolitički ekspert Bodo Veber,

Izvor: Tanjug

Foto: EPA-EFE/Kushtrim Ternava

Spoljnopolitički ekspert, član Saveta za demokratizaciju politike iz Berlina, Bodo Veber, kaže da je generalno svaki sporazum tzv. Kosova i Srbije, poput dogovora o avio liniji, dobrodošao, ali smatra da SAD ni same, niti u "ulozi lidera" ne mogu dovesti do rešavanja odnosa između Beograda i Prištine.

U razgovoru za Tanjug on ocenjuje da će visoki predstavnik Žosep Borel obezbediti adekvatno EU vođstvo u postizanju konačnog, "sveobuhvatnog i održivog" rešanja.

"Jedini način za postizanje sveobuhvatnog i održivog sporazuma između Kosova i Srbije, koji ima karakter mirovnog sporazuma, jeste kroz dijalog koji vodi EU i uz perspektivu članstva za Srbiju i Kosovo. SAD to ne mogu da urade", kaže Veber.

Iznenadni angažman specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, pa i prvi rezultati, zatekli su mnoge u Evropskoj uniji, a komentari analitičara su prilično rezervisani.

Veber takođe navodi da se pre bilo kakve ocene dogovora o avioliniji - koji inače smatra "dobrodošlim" u situaciji kada "godinama gotovo da nema nikakvog napretka u političkom dijalogu" i pod uslovom da je od koristi za svakodnevni život svih građana Kosova i da doprinosi odnosima Srbije i tzv. Kosova - mora videti "šta je tačno dogovoreno" i sačekati njegovu primenu.

"Ono što za sada znamo jeste da sporazum, odnosno dva sporazuma ( između Srbije i Lufhanse i KFOR/Kosova i Lufthanse) vrlo podsećaju na statusno neutralne bilateralne sporazume dogovarane početkom tehničkog dijaloga, a već smo videli da to ne može biti put ka rešavanju problema statusa između Srbije i Kosova", ocenjuje Veber.

Nemački analitičar naglašava da rešenje u odnosima između Beograda i Prištine leži u političkom dijalogu i sveobuhvatnom dogovoru, koji prema njegovom mišljenju, mora biti zasnovan na jasnim principima odnosno crvenim linijama definisanim od strane Zapada.

"Ukoliko zaobiđete EU, visokog predstavnika Borela i ključne članice, kao što je Nemačka, koju i provocirate pregovorima sa Lufthansom i potpisivanjem sporazuma u SAD ambasadi u Berlinu, mali napredak može biti pretvoren u Pirovu pobedu", upozorava Veber.

Bodo Veber ukazuje na činjnicu da je uloga SAD u dijalogu Beograda i Prištine važna kao uloga ”glavnog partnera EU” koji je i do sad podržavao proces.

SAD, uključujući i ambasadora Grenela, moraju da shvate da ”Amerika na prvom mestu”, a pogotovo ”samo Amerika”, nije put za uspeh na Zapadnom Balkanu. Pokazalo se u prethodnim dekadama da je jedni način za uspeh u regionu šatl diplomatija Vašingtona na osnovu koalicione saradanje sa zemljam člnicama EU”, navodi Veber.

Na pitanje Tanjuga šta očekuje od angažmana novog šefa diplomatije EU Žosepa Borala koji sledeće nedelje dolazi u posetu Prištini i Beogradu, Bodo Veber naglašava da ništa ne može zameniti EU u rešavanju ”kosovskog pitanja”.

On podseća da se Zapadni Balkna nalazi u "EU dvorištu" i ponavlja da se rešenje odnosa Srbije i Kosova traži kroz EU vođstvo i perspektivu članstva u EU.

”Niti će Beograd, niti Priština postati 51. država SAD, niti Trampova administracija odnosno izaslanik Grenel to i nude. Potrebno nam je vođstvo EU zasnovano na EU liberalno demokratskim vrednostima i principi naučeni tokom dvedesetih kao što je princip da nema rešenja po eničko-treitorijalnim osnovama”, kaže Veber.

Bodo Veber kaže da je ubeđen da je visoki predstavnik Borel osoba koja može da obezbedi takvo vođstvo i popravi ”veliku štetu”, koju je njegova prethodnica, Federika Mogerini, napravila kada je u pitanju kredibilitet EU na Zapadnom Balkanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Podignuti F-16: Zelenski je spasen?

Generalni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas da je slanje odbrambenih sistema Ukrajini, poput sistema ''Patriot'' i drugih, ključno za odbranu infrastrukture i ukrajinskog naroda, kao i snaga.

16:13

10.7.2024.

1 d

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: