Četvrtak, 02.01.2020.

12:24

Zbogom, Holandija! Zdravo, Nizozemska!

Holandija više ne postoji s obzirom na to da je država odlučila da odbaci svoj nadimak radi promene imidža te zemlje.

Izvor: D. Đ.

Zbogom, Holandija! Zdravo, Nizozemska!
Ilustracija: Deposiphotos/boldg

Počevši od januara imena ministarstava, univerziteta, ambasada i kompanija koristiće samo zvanično ime države - Nederlands (Nizozemska).

Zemlja ima 12 provincija, ali samo dve u sebi sadrže reč Holandija. U pitanju su Severna Holandija, u kojoj se nalaze Amsterdam i Harlem, dok je druga Južna Holandija, u kojoj su smešteni Hag i Roterdam.

Zvanično ime ove države je Koninkrijk der Nederlanden (Kraljevina Nizozemska). U germanskim jezicima reč Neder znači nisko, dok reč Land označava zemlju, te bi bukvalan prevod bio Kraljevina Niskih Zemalja.

Vlasti ove zemlje smatraju da će ova promena dovesti do priliva turista i u ostale delove zemlje, s obzirom na to da turistički centri poput Amsterdama i Haga ne mogu da izađu na kraj sa brojnošću turista koji ih posećuju.

"Čudno je promovisati samo delove zemlje koji predstavljaju Holandiju", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova, a prenosi Sputnjik internešenel.

Procenjuje se da će troškovi ove promene iznositi 319.000 dolara.

Jedna promena će se sastojati u promeni loga Holandije sa narandžastom lalom. Narandžasta će i dalje ostati zvanična boja, a lala će postati deo slova NL na novom logu uz skraćenice za nazive te zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: