Subota, 16.11.2019.

23:20

Protest opozicije - Gvaido: Ako ostanemo kući, izgubićemo

U Karakasu su održani protesti, predvođeni opozicionim liderom Huanom Gvaidom, koji je pozvao građane da izađu na ulice i skinu Nikolasa Madura sa vlasti.

Izvor: Tanjug

Protest opozicije - Gvaido: Ako ostanemo kući, izgubićemo
Foto: AP Photo/Natacha Pisarenko

Gvaido je pozvao na demonstracije širom zemlje kako bi ponovo oživeo kampanju pokrenutu protiv Madura u januaru, a koja je prethodnih meseci izgubila na jačini, navodi AP.

On je pozvao pristalice, kojih se okupilo nekoliko hiljada, da ostanu i narednih dana na ulicama, ukazujući na Boliviju, gde je posle 18 dana protesta Evo Morales, saveznik venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura, podneo ostavku.

"Ako ostanemo kod kuće, izgubićemo", poručio je Gvaido uoči protestnog marša sa manjom grupom pristalica ka ambasadi Bolivije u istočnom delu Karakasa.

"Danas, sutra i u ponedeljak - bićemo na ulicama", kazao je Gvaido.

Demonstranti su mahali venecuelanskim zastavama, a Rojters primećuje da je broj okupljenih bio znatno manji nego početkom godine, kao i da učesnici su manje optimistični što se tiče promena.

"Oni misle da ćemo da uspavamo narod Venecuele, misle da su instalirali strah u naša srca. Danas, Venecuela proglašava pobedu na ulicama", poručio je Gvaido okupljenima u istočnom delu Karakasa.

Gvaido je rekao da će opozicija u narednim danima održavati demonstracije da bi pojačala pritisak na Madura, najavivši sledeće okupljanje za ponedeljak.

Kancelarija UN za ljudska prava pozvala je vlasti Venecuele da dozvole održavanje mirnih protesta. Na ulicama Karakasa nije bio veći broj pripadnika bezbednosnih snaga.

Istovremeno, održan je i kontramiting Madurovih pristalica.

Madurova Socijalistička partija pozvala je svoje članove da demonstriraju u znak solidarnosti sa Evom Moralesom, koji je podneo ostavku na mesto predsednika Bolivije i otišao u Meksiko gde je dobio azil.

Pristalice Madura nosile su crvene majce i ukrcale su se u autobuse uz zvuke salse, uputivši se na miting.

Maduro se nije lično obratio okupljenim pristalicama, ali je u poruci koja je emitovana preko razglasa i koju je prenosila državna televizija, rekao:"U Venecueli, niko se ne usuđuje da izvede državni udar. Ovde, ljudi brane revoluciju, demokratiju, suverenitet i ustav".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: