Četvrtak, 03.10.2019.

16:16

Izmena zakona o finansiranju političkih stranaka: Šta stoji u nacrtu?

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti objavljen je internet stranici Ministarstva finansija Srbije.

Izvor: Tanjug

Izmena zakona o finansiranju političkih stranaka: Šta stoji u nacrtu?
Foto: Tanjug, arhiva

Nacrt zakona je od danas u javnoj raspravi, saopštila je Vlada posle svoje sednice.

Cilj Nacrta zakona, koji je izradilo Ministarstvo finansija na predlog Radne grupe za saradnju sa OEBS i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava, jeste pojačavanje odgovornosti političkih subjekata, učesnika izbora, kada je reč o korišćenju javnih resursa i raspolaganju javnim resursima, kao i jačanju ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije u pogledu sankcionisanja onih političkih subjekata koji ne poštuju odredbe zakona u izbornoj kampanji.

Ovo je jedna u nizu aktivnost koje Vlada Srbije preduzima za unapređenje izbornog procesa.

Suština navedenih izmena ogleda se u zabrani korišćenja sredstava iz budžeta Republike Srbije, odnosno lokalnih budžeta, uključujući službene prostorije, vozila, veb-sajtove i inventare državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, javnih ustanova i javnih preduzeća, za potrebe izbornih kampanja.

Politički subjekt može da koristi za izbornu kamanju prostorije i usluge državnih organa ukoliko su te prostorije i usluge dostupne pod jednakim uslovima svim političkim subjektima, odnosno učesnicima izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: