Četvrtak, 22.08.2019.

22:56

"SAD bi mogle da dožive sudbinu BiH"

Američki pisac poreklom iz Bosne i Hercegovine Aleksandar Hemon izjavio je da brine zbog sve većeg socijalnog raslojavanja u SAD.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: Depositphotos/Vadim Vasenin

Hemon je ocenio da bi ono moglo dovesti do podele Sjedinjenih Država, s obzirom da ga današnja Amerika etnički podseća na njegovu rodnu zemlju.

"Bavim se imaginacijom - savršeno mogu da zamislim situaciju u kojoj deo Sjedinjenih Država postaje nezavistan", rekao je Hemon u Sarajevu, gde je vodio konferencije za novinare u takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala

U intervjuu za Rojters, on je rekao da nije siguran da li bi ta mogućnost mogla da se pojavi tokom njegovog života, ali da mu deluje kao realan scenario u nekom trenutku.

"To je budućnost Amerike", rekao je Hemon (55) na pitanje kako vidi situaciju u Bosni.

"Ovaj nefunkcionalni politički sistem blokiraće samu mogućnost zamišljanja zajedničkog društva, kao što je slučaj u Bosni", rekao je.

Hemon je sugerisao da bi sve veći socijalni politički razdori u SAD mogli pokrenuti separatističke snage koje bi na kraju bile sposobne da revidiraju političku kartu Amerike, kao i da se ni oružani sukob ne mogu isključiti.

On je konstatovao da je moguće da Kalifornija "kaže da će se brinuti za sebe i neće davati novac Alabami i Luizijani", ako te države pokušaju da spreče abortus ili konzumiranje kanabisa u Kaliforniji, i dodao da bi Trampova retorika, za koju je rekao da je puna "rasističkog naboja", snosila deo odgovornosti za to.

"Nikome ne bih poželeo Trampa, ali zbog njega je postalo očigledno da su bela nadmoć, netrpeljivost i patrijarhat suštinski i ogroman deo SAD", zaključio je pisac, koji je nedavno završio pisanje četvrtog nastavka "Matriksa", na čijim je scenarijima i ranije radio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Podignuti F-16: Zelenski je spasen?

Generalni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas da je slanje odbrambenih sistema Ukrajini, poput sistema ''Patriot'' i drugih, ključno za odbranu infrastrukture i ukrajinskog naroda, kao i snaga.

16:13

10.7.2024.

1 d

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: