Sreda, 14.08.2019.

10:05

Novi podaci: Broj migranata se za godinu dana udvostručio

Prema podacima Evropske unije, broj ilegalnih migranata na ostrvima u istočnom Egeju je u porastu u odnosu na prošlu godinu.

Izvor: Tanjug

Novi podaci: Broj migranata se za godinu dana udvostručio
Ilustracija: EPA-EFE/Bienvenido Velasco

"U prvih sedam meseci ove godine, ukupan broj novootkrivenih migranata i izbeglica na istočnom Mediteranu smanjen je za šest odsto u odnosu na isti period prošle godine i dostigao je brojku od 28.200", saopšteno je iz Fronteksa, a prenosi grčki list Katimerini.

Međutim, dodaju da je, uprkos ukupnom padu, broj migranata i izbeglica na egejskim ostrvima porastao za četvrtinu u poređenju sa istim periodom 2018. godine.

Kako navode iz Fronteksa, skoro 2.900 je ušlo u Evropu preko rute na zapadnom Mediteranu, što je rast od 22 odsto u odnosu na prethodni mesec.

"Ogromna većina ovih migranata dolazi iz subsaharske Afrike, ali većina otkrivenih na ovoj ruti su bili državljani Avganistana", dodaje se u saopštenju Fronteksa.

U prvih sedam meseci zabeležan je porast migranata od 25 odsto u odnosu na prošlu godinu preko centralno-mediteranske rute i reč je uglavnom o državljanima Tunisa, Sudana i Pakistana.

Kada je reč o Zapadnom Balkanu, u julu je otkriveno 460 pokušaja ilegalnog prelaska granica, dok je u prvih sedam meseci ove godine ta brojka dostigla vrednost od 5.800. Iz Fronteksa zaključuju da su brojke udvostručene u odnosu na period pre godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Podignuti F-16: Zelenski je spasen?

Generalni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas da je slanje odbrambenih sistema Ukrajini, poput sistema ''Patriot'' i drugih, ključno za odbranu infrastrukture i ukrajinskog naroda, kao i snaga.

16:13

10.7.2024.

1 d

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: