Utorak, 06.08.2019.

11:17

SAD: Sprečićemo Tursku; Erdogan ne odustaje

Američki ministar odbrane Mark Esper rekao je da je bilo kakva vojna operacija Turske u severnoj Siriji neprihvatljiva i da će SAD sprečiti jednostrane poteze.

Izvor: Tanjug

SAD: Sprečićemo Tursku; Erdogan ne odustaje
Maja Hitij/Getty images

Turska će kasnije platiti višu cenu ako danas ne uradi ono što je neophodno u severnoj Siriji, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nakon što je za vikend najavio vojnu opreciju u Siriji, u regionu istočno od Eufrata, koji kontrolišu kurdske snage.

U obraćanju turskim ambasadorima u Ankari, Erdogan je rekao da će "taj proces, po Božjoj volji, uskoro ući u novu fazu", preneo je Rojters.

Taj deo Sirije je u zoni koju kontroliše kurdska Narodna zaštitna jedinica (YPG), inače glavni saveznik SAD na teritoriji Sirije, koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Erdogan je na sastanku sa ambasadorima rekao i da veruje da američki predsednik Donald Tramp neće dozvoliti da dve zemlje postanu zatočenik spora oko kupovine ruskog odbrambenog sistema S-400.

On je rekao i da nema dokaza da taj sistem može da naškodi američkim F-35 borbenim avionima.

Erdogan je u nedelju najavio da će turska vojska sprovesti vojnu operaciju istočno od reke Eufrat, na severu Sirije, u zoni koju kontroliše kurdska Narodna zaštitna jedinica (YPG), inače glavni saveznik SAD na teritoriji Sirije, koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Turski i američki vojni zvaničnici sastajali su se u Ankari kako bi pokušali da ispregovaraju dogovor i izbegnu invaziju, a Esper je rekao da veruje da su napravili pomak kad je reč o ključnim pitanjima, prenosi Rojters.

Američki zvaničnici su jasno stavili do znanja da bi vojna operacija na severu Sirije bila veoma rizičan poduhvat i da bi mogla da ugrozi bezbednost američkih snaga koje sarađuju sa sirijskim Kurdima, ali i da pomogne militantima Islamske države u tom regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: