Petak, 03.05.2019.

17:17

Da li će ramazan doneti primirje sa talibanima?

Veliki savet Avganistana, koji je sazvao predsednik Ašraf Gani, završio se pozivom na mir s talibanima.

Izvor: Tanjug

Da li će ramazan doneti primirje sa talibanima?
Foto: EPA-EFE/MUHAMMAD SADIQ

Predsednik je obećao da će osloboditi 175 talibanskih zarobljenika pred ramazan, islamski sveti mesec, koji počinje sledeće nedelje.

Savet poznat pod nazivom Loja Džirga okupio je više od 3.200 političara, plemenskih starešina, istaknutih ličnosti i drugih, kako bi postigli zajedničku strategiju za buduće pregovore sa talibanima, preneo je AP.

Želim da kažem talibanima da je izbor sada u njihovim rukama, rekao je Gani na ceremoniji zatvaranja u Kabulu i dodao da je sada na njih red da pokažu šta žele da urade.

Gani je rekao da je poruka petodnevnog okupljanja bila jasna - Avganistanci žele mir i ponudili su prekid vatre, iako je naglasio da to neće biti jednostrano.

U saopštenju koje je danas objavljeno, talibani su odbacili prekid vatre, rekavši da će se napadi nastaviti tokom ramazana, ali i da su borci vrlo oprezni prema civilima tokom bilo koje operacije.

Oni su odbacili predloge o prekidu vatre rekavši da prvo moraju da se povuku iz zemlje trupe SAD i NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Podeli: