Utorak, 05.03.2019.

19:52

Ultimatum Orbanu: Izvinjenje ili Fides "leti"

Vladajuća partija Mađarske Fides mogla bi da bude izbačena iz Evropske narodne partije (EPP).

Izvor: Beta, Tanjug

Ultimatum Orbanu: Izvinjenje ili Fides
Foto: Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis

Biće izbačena ukoliko se njen lider i premijer Mađarske ne izvini zbog kritikovanja Evropske unije, izjavio je lider poslaničke grupe EPP Manfred Veber.

Između ostalog, zatraženo je da Orban odmah prestane sa kampanjom protiv Brisela, prenosi Rojters.

"Viktor Orban i Fides su ponovo prešli sve 'crvene linije'. Sve opcije su na talonu, a pogotovu izbacivanje i nastavak naše budućnosti bez Fidesa", rekao je Veber, koji je i kandidat EPP za predsednika Evropske komisije.

Veber, član nemačke Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i kandidat EPP-a za predsednika Evropske komisije, izjavio je da Orbanu i njegovoj stranci Fides daje još jednu šansu, ali je dodao da traži razjašnjenja i da Orban mora da ispuni određene uslove, među kojima da prestane kampanju protiv EU, piše nemački “Bild”.

Prema njegovim rečima, Orban takođe treba da se izvini i drugim strankama u EPP-u.

Evropska narodna partija je najveća transnacionalna evropska politička stranka, najveća je stranka u Evropskom parlamentu i okuplja hrišćansko-demokratske i konzervativne stranke iz Evropske unije.

Ukupno 12 stranaka članica EPP-a zvanično je zatražilo isključenje ili suspendovanje populistićkog mađarskog premijera i njegove stranke Fides iz evropske stranke. O tom pitanju će se odlučivati na sastanku 20 marta.

Mađarski premijer Viktor Orban je nazvao "korisnim idiotima" one koje zahtevaju izbacivanje njegove stranke Fides iz EPP u Evropskom parlamentu, te, kako navodi, oni služe interesima neistomišljenika iz levog centra, navodi MIA.

Orban je godinama identifikovan svojom antiimigrantskom retorikom. Poslednjih nedelja razljutio je mnoge u EPP kampanjom vladinih reklama koje optužuju čelnike Evropske unije za promovisanje masovne migracije.

U njima su prikazani predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, njegov kolega iz EPP-a i mađarsko-američki milijarder Džordž Soros, naveo je AP.

Orban je nedavno krenuo u žestoku kampanju protiv predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, koji je takođe član EPP-a.

Orban je optužio Brisel da podržava imigraciju, čemu se Mađarska generalno protivi.

Predsednik EPP Žozef Dol rekao je da je primio dovoljno pisama u kojima se zahteva izbacivanje mađarske vladajuće partije Fides iz tog bloka da bi to pitanje bilo stavljeno na dnevni red, preneo je danas nemački list Velt.

"Postoji granica, a Viktor Orban je prešao crvenu liniju", naveo je Dol.

Predstavljanje mišljenja naroda u Briselu je bitnije od partijske discipline, saopšteno je iz vladajuće mađarske partije Fides povodom kritika od Evropske narodne partije (EPP).

"Ovo je velika porodica stranaka. Svaka ima svoju poziciju, kao i Fides. Mislimo da je bitno očuvati evropsko-hrišćanske vrednosti, održati bezbednosti pružiti je našim zajednicama. To je pozicija za koju su nam ovlašćenje dali mađarski birači", rekao je portparol poslaničke grupe Fidesa Janoš Halas, prenosi MTI.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: