Nedelja, 11.11.2018.

10:43

"Dan pobede i nestanak imena Crne Gore sa svetske mape"

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da Crna Gora stogodišnjicu od završetka Prvog svetskog rata dočekuje sa podeljenim osećanjima.

Izvor: Tanjug

Foto: GettyImages

Kako je naveo, na datim gleda se kao datum pijeteta prema svim žrtvama, ali i kao datum posle koga je sa svetske mape nestalo ime Crne Gore.

On je u obraćanju javnosti, povodom te godišnjice ocenio da je samo jedna zemlja koja se borila na strani Antante ostala bez imena i bez pomena u novoj Evropi, zbog čega se 11. novembar 1918. godine nosi sa podeljenim osećanjima, prenosi CDM.me.

"Nema sličnog primera - ni manje zemlje, ni većih žrtava na pobedničkoj strani istorije, ali ni teže nepravde i surovije kazne prema jednoj zemlji i jednom narodu", izjavio je Marković.

Marković je ocenio i da se i sama Crna Gora nije snašla u godinama uoči i tokom Prvog svetskog rata.

"Desetkovana vojska u dva balkanska rata, žrtvovana na Mojkovcu zarad spašavanja srpske vojske u povlačenju, a potom - kakve li nepravde! - predata u ruke srpskoj komandi. Sve je to olakšalo vojno sprovođenje političke ideje saveznika o nestanku crnogorske države i njene dinastije", rekao je Marković.

On je ocenio da je način na koji je tadašnja Kraljevina Srbija realizovala takvu ideju bio je nezakonit i nelegitiman, "pokriven plaštom nelegalne 'Podgoričke skupštine', koja nije mogla donositi odluke o državno-pravnom statusu Crne Gore".

"A donela ih je, a sa njima je stigao i teror kojim je godinama održavano nasilno ukidanje crnogorske države, zavivši u crno hiljade naših porodica", ocenio je Marković i dodao da je skoro devet decenija trebalo Crnoj Gori da ispravi tu "državnu i nacionalnu katastrofu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: