Sreda, 10.10.2018.

17:07

"Za mene je Kosovo država, ako Dodik krene s blokadama..."

Izabrani član Predsedništva BiH iz redova hrvatskog naroda Željko Komšić rekao je za Dojče vele da je za njega Kosovo nezavisna država.

Izvor: Dojče vele

screenshot

On je istakao da zaista želi da se odnosi Srbije i Kosova reše na način da su to odnosi dve susedne i prijateljske države.

Istakao je i da misli da nije na pomolu dugotrajna ustavna i politička kriza u BiH kako mnogi predviđaju.

“Mislim da nije, barem ja ne vidim nikakav razlog za nju, ni institucionalni ni politički, osim ako neko želi zaista da izaziva tu krizu. Ali onda to pitanje treba uputiti onome ko to želi. Rezultati izbora su takvi kakvi su. Izbori su sprovedeni u skladu sa pravilima koja važe od 1996. godine do danas. Sve je bilo isto, nije bilo razlike ni u metodi ni u načinu realizacija tih izbora. No to da li se nekome sviđaju rezultati je sasvim druga stvar i to, moram priznati, nikoga institucionalno ne zanima. To je dakle stvar političke volje da li neko priznaje rezultate izbora ili ne priznaje”, naveo je Komšić.

Objasnio je i da po Ustavu BiH ne postoje predstavnici naroda u Predsedništvu BiH.

“Po našem Ustavu postoje pripadnici naroda u Predsedništvu BiH. Dakle nema takvog legitimiteta. Legitimitet se po našem Ustavu ne izvodi iz naroda kao kolektiviteta nego se izvodi iz građana. Dakle ta priča o legitimitetu je potpuno besmislena. HDZ je pokušava plasirati na način da potpuno odvoji ljude u ovoj zemlji. To neće proći. Što se tiče Predsedništva BiH ja sam već dva puta bio njegov član i tada je tamo bio Nebojša Radmanović iz Dodikove stranke. Mi smo solidno radili. Kako će se Milorad Dodik ponašati ne znam, ali mu je pametnije da se ponaša racionalno. Jer u Predsedništvu je način donošenja odluka takav da ako se krene sa blokadama i provociranjem obično vam se to razbije o glavu na način da onda ne možete dobiti ono do čega je vama stalo. Ne znam dakle šta će Dodik uraditi, ali vam sada tvrdim da ako krene sa blokadama da će to biti veliki problem i po njega i na kraju po Republiku Srpsku u koju se on toliko zaklinje jer to može rezultirati time da se ne donose odluke koje su bitne i za Republiku Srpsku. Dodik nema neku super moć. Odluka o NATO-u i aktivaciji MAP-a je donesena. Ona nikada nije opozvana, promenjena ili poništena. Sve što Dodik može je da traži da se ta odluka menja, ali za to nikada neće dobiti saglasnost druga dva člana Predsedništva. Dakle ta odluka zvanično postoji”, istakao je Komšić.

Prema njegovim rečima, granice BiH ne treba menjati, dirati i razmenjivati teritorije jer se time stvara opasan presedan.

“Granice BiH su utvrđene, one se znaju i potvrđene su i nalogom tzv. Badinterove komisije i mislim da jednostavno BiH mora insistirati na nepromenjivosti tih granica”, naveo je Komšić, a upitan da li se takav stav odnosi i na Srbiju i Kosovo rekao je da “ne može da govori u ime Srbije i Kosova”.

“Pa mnogi to mogu vezati sa BiH, ali im neće biti dopušteno da to vežu za BiH. To nema veze sa BiH. Šta će Srbija i Kosovo uraditi je njihova stvar i bilo bi vrlo nepristojno i prelazilo bi granice uobičajenog diplomatskog ponašanja mešati se u to. Ja imam svoje mišljenje, ali to je moje privatno mišljenje. Kažem vam: to je moje privatno mišljenje. Ja zaista želim da se odnosi Srbije i Kosova reše na način da su to odnosi dve susedne i prijateljske države. Kako će oni rešavati te odnose je njihov problem. Ja nemam dileme da je Kosovo nezavisna država. Odmah da znate da je to moje mišljenje. Moja pozicija vam je apsoulutno jasna. Rekao sam da je Kosovo nezavisna država i da bi BiH bilo pametno da to uradi, ali sa Miloradom Dodikom u Predsedništvu ja čisto sumnjam da ćemo doći do te odluke, ali ja vama ne krijem svoj stav: Dakle po meni je Kosovo nezavisna država”, istakao je Komšić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: