Četvrtak, 09.03.2017.

00:08

9. mart - 26 godina od tenkova na beogradskim ulicama

Danas se navršava 26 godina od prvih velikih opozicionih demonstracija u Beogradu.

Izvor: Beta

9. mart - 26 godina od tenkova na beogradskim ulicama
Foto: Beta

Njih je zbog ratnohuškačke politike tadašnje državne Televizije Beograd 9. marta 1991. organizovao Srpski pokret obnove (SPO).

Tokom demonstracija na kojima je učestvovalo na desetine hiljada građana, poginuli su učenik Branivoj Milinović i policajac Nedeljko Kosović, a više stotina građana je povređeno.

Demonstracije su nakratko uzdrmale vlast tadašnjeg predsednika Srbije i lidera Socijalističke partije Srbije (SPS) Slobodana Miloševića.

Protest je predvodio predsednik SPO-a Vuk Drašković, sa zahtevom da tadašnji direktor državne televizije Dušan Mitević i urednici Slavko Budihna, Predrag Vitas, Ivan Krivec i Sergej Šestakov podnesu ostavke.

Neposredan povod za protest bio je komentar na TV Beograd u kojem je Slavko Budihna optužio SPO da je produžena ruka "ustaškog" hrvatskog režima.

Nakon sukoba u centru Beograda, Predsedništvo SFRJ odlučilo je da pošalje tenkove na beogradske ulice.

Drašković i tadašnji potpredsednik SPO-a Jovan Marjanović su uhapšeni.

Narednog dana uveče na Terazijskom platou, u centru Beograda, okupilo se hiljade studenata koji su pored ostavki čelnika TV Beograd, tražili i ostavku ministra policije Radmila Bogdanovića i oslobadjanje uhapšenih opozicionih lidera, medju kojima je bio i Drašković.

Skupština Srbije je ubrzo posle demonstracija usvojila ostavke čelnika TV Beograd, kao i ostavku Radmila Bogdanovića.

SPO je danas u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom koju predvodi Aleksandar Vučić i zajedno sa SPS-om i drugim koalicionim partnerima podržava kandidaturu Vučića za predsednika Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: