Utorak, 25.10.2016.

10:59

"Dikićeva grupa uhapšena po dojavi Mirka Velimirovića"

Ekipa bivšeg šefa srpske Žandarmerije Bratislava Dikića uhapšena je u Crnoj Gori na osnovu dojave Mirka Velimirovića iz Zubinog Potoka, piše “Pobjeda“.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug

On se tereti da je bio deo te grupe koja je spremala terorističke napade u toj državi u izbornoj noći, navodipodgorička Pobjeda.

Kako se navodi, Velimirović je ipak odlučio da spreči taj "zločinački plan".

Otkrivajući nove detalje u vezi sa hapšenjem grupe srpskih državljana, Pobjeda navodi da je Velimirović, nakon što je stigao u Podgoricu, "skupio hrabrost" i policiji ispričao da je od Aleksandra Sinđelića, za kojim policija traga, dobio 15.000 evra da bi u Crnu Goru dopremio 50 automatskih pušaka, tri sanduka municija i policijske uniforme koje je trebalo da smesti u iznajmljenoj kući u tom gradu.

Pozivajući se naredbe o sprovođenju istrage, ovaj podgorički dnevnik piše da je Velimirovićevo priznanje potvrdilo ranija saznanja crnogorske policije, ali je pravovremena informacija pomogla da se do kraja osujete teroristički napadi.

Uloga ovog okrivljenog, prema njegovom svedočenju, bila je da prenosi poruke koje je dobijao od Sinđelića i Dikića.

Crnogorska policija i Specijalni tim glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, u zajedničkoj akciji, 15. oktobra pohvatala je deo grupe koja je spremala napad na građane koji su, prema ranijim najavama lidera Demokratskog fronta, trebali da se okupe pred Skupštinom nakon proglašenja izbornih rezultata, podseća Pobjeda.

Navodi da je Dikićeva grupa imala zadatak da uđe na bočni ulaz zgrade Skupštine Crne Gore, prerušena u policijske uniforme, i da napadne policiju, a bila im je namera i da, kako su sami to kazali, pokušaju napad na premijera Mila Đukanovića.

Osim Velimirovića, Dikića i Sinđelića, Specijalno državno tužilaštvo donelo je naredbu za sprovođenje istrage za još 13 osoba: Kristinu Hristić, Branku Milić, Milana Dušića, Dragana Maksića, Srboljuba Đorđevića, Aleksandra Čurovića, Aleksandra Aleksića, Nikolu Đurića, Sinišu Ćetkovića, Dejana Stanojevića, Miloša Aćimovića, Ivicu Matića i Pericu Andrića, piše Pobjeda, a prenosi portal

List daje piše da su oni komunicirali posredstvom tri specijalna, kriptovana telefona, od kojih je jedan navodno bio kod mobile ekipe u Crnoj Gori, drugi u Srbiji, a treći u Rusiji, prenos portal CdM.

Pozivajući se na više izvora iz Crne Gore i Srbije, podgorička Pobjeda piše da je reč o visoko sofisticiranim sredstvima komunikacije, telefonima sa softverski ugrađenim merama zaštite od prisluškivanja, virtuelnim promenama broja telefona i lokacije poziva u slučaju „iznenadnog" nadzora.

Koriste ga, navodi ovaj podgorički dnevnik, samo moćne obaveštajne službe. O kakvoj je tehnologiji riječ, ukazuje i podatak da telefon ima razrađen sistem zaštite da kada telefon padne u ruke neprijatelja" i prilikom pokušaja pretraživanja obavljenih razgovora softverski se aktivira uništavanje memorije, piše list.

Dva telefona su akcijom crnogorske i srpske policije zaplijenjena, treći, koji se nalazi u inostranstvu, je nedostupan. Uprkos svemu, postoje audio zapisi komunikacijskih veza, što navodi na zaključak da su crnogorske obaveštajne službe, u akciji sprečavanja terorističkih napada, imale saradnju sa moćnom obaveštajnom agencijom koja je nadzirala kriptovanu komunikaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: