Utorak, 20.09.2016.

21:39

Vučić i Duraković kod Klintona o Srebrenici

U okviru “Klintonove Globalne Inicijative“ održana je diskusija o Srebrenici na kojoj su učestvovali Aleksandar Vučić i načelnik Srebrenice Ćamil Duraković.

Izvor: B92, Tanjug

Vučić i Duraković kod Klintona o Srebrenici
Foto: B92

Kako javlja reporter B92, debatu “Balkan – 20 godina posle“ u Njujorku vodio je Bil Klinton, a prisutnima se prvo obratila Advika Ibrahimović koja je preživela srebrenički genocid.

Ona je ispričala kako je izgubila oba roditelja u ratu, a premijer Vučić se složio da je njena priča užasna.

“Ja sam ponosan Srbin, iako je njena priča užasna. Mi smo učinili korake ka pomirenju u regionu“, rekao je on.

Vučić je dodao i da je spreman da razgovara kako bi se očuvali mir i stabilnost.

“Ja bih voleo da svi koji su krivi za rat budu uhapšeni“, naveo je Vučić.

“Potrebni smo jedni drugima, u suprotnom ćemo se suočiti sa katastrofom“, poručio je Vučić dodajući da bi drugačije bio zabrinut za budućnost Zapadnog Balkana.

Kako je rekao, nije mu bilo lako da dođe u Njujork, budući da je Bil Klinton, čija je fondacija organizovala panel, bio predsednik SAD kad je Srbija bombardovana.

Mnogi su mu u Srbiji, kako je rekao, prebacivali što je rešio da dođe u Njujork i učestvuje na panelu na kom se razgovara o regionu, ali i o zločinu u Srebrenici.

"Ja sam im rekao da moram da pričamo sa svima, da danas u Bosni postoje dva pristupa, jedan je među Bošnjacima, kojih je 1,7 ili 1,8 miliona i oni kažu - jači smo od Srba, možemo opet da ih isteramo - i to ćete čuti svaki dan. I s druge strane ima 7 miliona Srba u Srbiji i oni takođe kažu -možemo da ih pobedimo", objasnio je Vučić.

I to je, kako kaže, teška situacija, ali to je i realnost i zato je, dodaje insistirao da naoravi što je moguće više susreta i dogovora s Bošnjacima.

"Zalažem se za razgovore između Srba i Bošnjaka jer ne možemo da živimo jedni bez drugih, moramo da živimo zajedno, ne jedni pored drugih, već jedni s drugima i to govorim svuda, i u Beogradu i u Sarajevu i evo ovde u Njujorku", rekao je Vučić.

Srpski premijer je rekao da će uvek moći da priča sa Ćamilom Durakovićem, te da će Srbija učiniti sve što može da sačuva mir i stabilnost u regionu, ali je ocenio da je to sada možda teže nego pre godinu dana ili 20 godina i da da postaje sve teže.

"Moramo da investiramo mnogo hrabrosti, atmosfera u regionu nije dobra i nadam se da ćemo imati objektivniji pristup i da ćemo svi biti sposobni da prihvatimo svoje greške i priznamo teške stvari koje smo uradili, kako bismo prevazišli sve teškoće", naveo je Vučić.

On je istakao da će Srbija uraditi sve što može da sačuva stabilnost i mir i da i Ćamil Duraković zna da može da računa na to.

Podsetio je i da se Vlada Srbije obavezala da donira pet miliona evra za Srebrenicu, od čega je već dala dva miliona.

"Potrebni smo jedni drugima, u suprotnom ćemo se suočiti sa katastrofom", rekao je Vučić i istakao da nema pobednika i da u buducnosti ne bi trebalo da živimo i radimo zajedno.

"Drugačije sam zabrinut za budućnost Zapadnog Balkana", rekao je Vučić.
Foto: B92
Ćamil Duraković je naveo da je istorija teška za sve narode bivše Jugoslavije, ali da je ponosan što predstavlja ljude koji sada žive u miru.

“Mogao sam i ja da ostanem i živim dobro u Americi, ali odlučio sam da se vratim“, naveo je on.

"To je za njega lično bila teška odluka da dođe među 7.000 grobova i da kaže da mu je žao, i zato je hrabar čovek. i to ponavljam pred svima. A ni meni nije bilo lako da ga zagrlim među 7.000 grobova, ali sam to uradio, i zato sam i ja hrabar. Mnogi su me zbog toga kritikovali", rekao je Duraković o Vučiću.

“Ali, svi ljudi na Balkanu koji misle da postoji alternativa miru, ne znaju da ako želimo pomirenje i bolju budućnost onda se moramo rukovati i zagrliti“, poručio je Duraković.

Dodao da je njegova vizija sa dolaskom u Srebrenicu bila da promeni budućnost.

"Umesto priče o prošlosti o tome ko je koga i kako ubio, da promenimo budućnost u narednih 100 godina. Premijer Vučić i ja imamo iste misli", rekao je Duraković.

Klinton je ispričao svoje viđenje prošlogodišnje komemoracije u Srebrenici, navodeći da je Duraković pozvao premijera Srbije da dođe na komemoraciju, što je takođe ocenio kao veoma hrabar potez.

Bivši američki predsednik podsetio je i da su posle incidenta u Potočarima usledile posete rukovodstva BiH Beogradu i Vlade Srbije Srebrenici, što je, takođe, ocenio kao veoma hrabre korake u procesu pomirenja,

"Oni reskiraju u političkom ali i u ličnom smislu i zato zaslužuju našu podršku. Oni znaju da mir funkcioniše bolje od rata i u ovakvom svetu moramo da čujemo njihovu poruku svuda", ocenio je Klinton i dodao da nije na drugima da rešavaju detalje, već da stvore uslove i da podrže region Balkana u procesu pomirenja.

Diskusiju je pratio i član predstavništva BiH Bakir Izetbegović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Podeli: