Nedelja, 18.09.2016.

10:23

Funkcioner NATO: Balkan potencijalni izvor ratnih sukoba

Predsedavajući Vojnog odbora NATO general Petr Pavel izjavio je da je Balkan još uvek potencijalni izvor ratnih sukoba.

Izvor: Tanjug

Funkcioner NATO: Balkan potencijalni izvor ratnih sukoba
Getty Images

On je poručio da Severnoatlanski savez mora da poseduje sposobnost odvraćanja protivnika i odbrane svojih članica, kao i veću ulogu u borbi protiv terorizma, prenela je Hina.

"NATO savez mora da poseduje sposobnost, snage i resurse za odvraćanje protivnika i odbranu svoje članice od bilo kakve pretnje", rekao je sinoć u Splitu general Pavel na konferenciji za novinare nakon celodnevne konferencije Vojnog odbora NATO.

Hrvatska agencija navodi da je Pavel upozorio na opasnosti na Balkanu ocenivši da je situacija u tom delu Evrope "daleko od stabilne" ustvrdivši da "Balkanu preti islamski terorizam, ali i ruski uticaj".

"Bosna i Hercegovina mogla bi postati utočište za terorizam", kazao je general Pavel koji je, na pitanje kako procenjuje razvoj izbegličke krize ove jeseni, istakao da ne očekuje velike talase izbeglica kao što se to dogodilo prošle godine.

Predstavljajući zaključke konferencije, general je istakao da je sastanak u Splitu bio prilika da se okupe načelnici generalštabova zemalja članica NATO, dva strateška NATO komandanata, kao i predstavnik Crne Gore, koja je dobila pozivnicu za članstvo u NATO, kako bi "mogli da raspravljaju sprovođenje odluka koje su predsednici država i vlada doneli na samitu NATO u Varšavi u julu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: