Nedelja, 29.05.2016.

10:27

Parlament: U toku pripreme za konstitutivnu sednicu

Srbija bi do kraja sedmice trebalo da dobije novi saziv republičkog parlamenta, gde se uveliko, kako je Tanjugu rečeno, priprema konstitutivna sednica.

Izvor: Tanjug

Parlament: U toku pripreme za konstitutivnu sednicu
Foto: Tanjug

"U toku su pripreme za konstitutivnu sednicu, koja će biti održana tokom nedelje", kažu u parlamentu u susret novom sazivu najvišeg zakonodavnog tela u zemlji.

Novi parlamentarci bi u poslaničke klupe, kako je najavio lider SNS i mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić, mogli da sednu 3. ili 4. juna, pošto 2. juna bude konstituisan pokrajinski parlament.

Vučić je najavio i da će ubrzo zatim biti formirana nova vlada i da će ceo proces biti završen do 16. juna.

Rok za konstituisanje parlamenta inače ističe 4. juna, budući da zakon propisuje da je rok za to 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora.

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora, održanih 24. aprila, proglašeni su 5. maja.

Prema Ustavu Srbije, prvu sednicu novog saziva parlamenta zakazuje predsednik Narodne skupštine iz prethodnog saziva, odnosno Maja Gojković.

Na prvoj sednici se potvrđuju poslanički mandati, a parlament je konstituisan potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika, kaže Ustav Srbije.

Na toj sednici treba da budu izabrani predsednik i potpredsednici parlamenta, imenovan generalni sekretar, a po pravilu vrši se i izbor članova radnih tela Skupštine Srbije i izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Nakon donošenja odluke o potvrđivanju mandata poslanici polažu zakletvu, koja glasi:

"Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi".

Do izbora novog rukovodstva republičkog parlamenta sednicom predsedava najstariji poslanik, a ako on to ne želi ili ne može taj posao preuzima sledeći najstariji prisutni narodni poslanik.

Prema Poslovniku o radu parlamenta, najstarijem poslaniku u radu pomaže po jedan, najmlađi, narodni poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar Narodne skupštine.

Najstariji poslanik u novom sazivu je Dragoljub Mićunović iz DS, rođen 1930. godine, a najmlađi - sa liste SNS Ivana Nikolić i Ognjen Pantović, rođeni 1989. godine, na listi SPS-JS Stefana Miladinović i Marija Jevđić, koje su rođene 1981. godine, na listi SRS Aleksandra Belačić, koja je rođena 1986. godine, na listi DS Radoslav Milojčić (1984.), na listi "Dosta je bilo" Ana Stevanović, takođe 1984. godište…

Pošto bude konstituisan parlament poslanike očekuju i odluke o raspodeli sedenja u skupštinskoj sali i raspodeli kancelarija poslaničkim klubovima.

Te odluke će, kako kažu za Tanjug u republičkom parlamentu, biti donete nakon formiranja poslaničkih grupa, a po verifikaciji mandata i polaganju zakletve.

U Skupštinu Srbije je nakon izbora održanih 24. aprila ušlo 12 lista, od kojih je lista oko SNS osvojila najviše - 131 mandat.

Slede SPS-JS sa 29 mandata, SRS 22, "Dosta je bilo" 16 mandata, koliko i DS, koalicija Dveri-DS S ima 13, kao i koalicija LDP-LSV-SDS, SVM četiri mandata, lista Muamera Zukorlića dva, SDA Sandžaka dva mandata, dok će po jedan mandate imati Zelena stranka i Partija za demokratsko delovanje.

Očekuje se da neće svi poslanici koji su dobili mandate i ostati u poslaničkim klupama, budući da će veliki broj njih zauzeti pozicije u Vladi Srbije i drugim državnim organima.

U tom slučaju njihovi mandati se dodeljuju prvom sledećem kandidatu na izbornoj listi kome nije bio dodeljen mandat - pripadniku iste političke stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: