Utorak, 19.04.2016.

23:32

Fidel Kastro: Uskoro umirem, neka ideja opstane

Bivši kubanski predsednik Fidel Kastro (89) pojavio se na zatvaranju kongresa Komunističke partije Kube.

Izvor: Beta

Fidel Kastro: Uskoro umirem, neka ideja opstane
Foto: Tanjug/AP

Na Kongresu je njegov brat Raul ponovo izabran na novi petogodišnji mandat na čelu stranke, javili su kubanski mediji.

Otac kubanske revolucije pojavio se pored svog brata Raula koji ga je nasledio na mestu šefa države 2008. godine. Fidel Kastro je dočekan aklamacijom gotovo 1.000 delegata prisutnih na kongresu na koji nisu bili pozvani strani mediji, javila je državna agencija ACN.

Kastro je u kratkom govoru na završetku skupa rekao da će skoro umreti i pozvao članove partije da pomognu da njegove ideje opstanu.

"Uskoro ću napuniti 90 godina", rekao je Kastro, u svom najdužem javnom pojavljivanju u više godina.
Foto: Tanjug/AP
"Uskoro ću završiti kao i svi drugi. Vreme će doći za sve nas, ali ideje kubanskih komunista će ostati kao dokaz da na ovoj planeti, ako se radi sa žarom i dostojanstvom, mogu da se proizvedu materijalna i kulturna dobra koja su potrebna ljudima, i potrebno je da se bez prekida borimo da to ostvarimo".

"Svojim prijateljima u Latinskoj Americi i u svetu treba da kažemo da će kubanski narod pobediti", rekao je Fidel Kastro, obučen u trenerku.

U konferencijskoj palati u Havani delegati su se digli na noge i uzvikivali "Fidel, Fidel", čim se pojavio na podijumu, prenosi ACN.

Kastro se prethodno pojavio u javnosti 7. aprila, prvi put posle dugog odsustvovanja od devet meseci, kada je u jednoj školi u Havani govorio o pozitivnim stranama kubanskog školskog sistema, a pre toga u julu 2015.
Foto: Tanjug/AP
On međutim redovno u svom domu prima lidere prijateljskih zemalja i državni mediji objavljuju fotografije tih susreta.

Kubanski lider Raul Kastro (84) ostaće i narednih pet godina na čelu Komunističke partije Kube, kao prvi sekretar, odlučeno je na kongresu.

Takođe će i drugi čovek partije Hoze Ramon Mačado Ventura koji predstavlja tvrdu komunističku struju, ostati u još jednom petogodišnjem mandatu drugi sekretar.

Agencija AP navodi da je to poruka da ostareli revolucionarni lideri zemlje zadržavaju kontrolu i posle otopljavanja odnosa sa SAD i uprkos nezadovoljstvu ekonomskim stanjem u zemlji.

Kongres Komunističke partije Kube, na kome se definiše politika za narednih pet godina i imenuju novi članovi Centralnog komiteta i Politbiroa, završen je danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: