Četvrtak, 17.03.2016.

08:46

Slučaj "film": Hrvat tvrdi – za masakr kriv Legija

Film “15 minuta – masakr u Dvoru“ izazvao je veliku pažnju u regionu, naročito posle odluke RTS da otkaže emitovanje filma.

Izvor: B92, RTS

Slučaj
Getty Images

U saopštenju koje je Javni servis Srbije objavio navodi se da je emitovanje filma otkazano po želji autora iz Danske koji su zabrinuti za bezbednost hrvatskih saradnika.

Zagrebački Večernji list je u četvrtak preneo navode ratnog načelnika centralne odbrane Sunje, pukovnika Ivice Pandže Orkana, koji ističe da su za ubistvo psihički bolesnih i hendikepiranih osoba odgovorne Crvene beretke i njihov komandant Milorad Ulemek.

“Svi dokazi koje sam prikupio upućuju na to da su stravični zločin u Dvoru 8. avgusta 1995. godine počinili pripadnici Crvenih beretki Milorada Ulemeka Legije. U Dvoru je tada bilo šest formacija vojske i paravojske, ali ne i hrvatska vojska što je potvrdio i srpski general Mile Novaković, koji je na jednom okruglom stolu u Beogradu rekao da su tog dana iz Dvora isterali ustaše“, naveo je Orkan.

On ističe da je prošlog leta podneo krivičnu prijavu i onemogućio dalju distribuciju filma u kom se za masakr u Dvoru optužuju pripadnici hrvatske vojske.

Zbog bombardovanja, iz Petrinje u Dvor na Uni, prvog dana "Oluje", 4. avgusta 1995, evakuisani su štićenici penzionerskog doma i pacijenti sa psihijatrijskog odeljenja.

Prebačeni su u školu koju je okruživao Unprofor. Smatralo se da je to mesto najbezbednije. Film se prevashodno bavi odgovornošću danskog bataljona, koji je mogao da spreči zločin u kojem je nastradalo osmoro Srba i jedna Hrvatica. To što nisu reagovali opravdavaju tvrdnjom da nisu za to imali mandat.

U filmu se pominje i da je tog dana, 8. avgusta, u tom mestu, osim srpske, bila još jedna vojska, ne i ko je ubio civile.

„Ne zna se ko su bili, niti film kaže ko su bili, film samo prikazuje snimke da su tog dana bili pripadnici hrvatske vojske u blizini. Mogli su da urade Srbi ili Hrvati jer su i jedni i drugi bili tu. Zašto bi Srbi ubili Srbe?", kaže Savo Štrbac iz Dokumentaciono- informacionog centra "Veritas".

Hrvati negiraju da su tada bili u Dvoru. Zločin pripisuju Srbima. Međutim, na snimcima danskih vojnika i u službenoj belešci njihovog komandanta piše da su hrvatski vojnici u vreme masakra bili na samo 50 metara od mesta zločina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: