Četvrtak, 07.01.2016.

14:40

Novi prst u oko EU, Duda potpisao zakon o medijima

Poljski predsednik Andžej Duda potpisao je sporni zakon o medijima kojim se konzervativnoj vladi daje kontrola nad državnim medijima.

Izvor: Tanjug

Novi prst u oko EU, Duda potpisao zakon o medijima
Foto: Tanjug

Duda je zakon potpisao uprkos zabrinutosti EU i osudama organizacija za ljudska prava.

"Predsedniku je važno da državni mediji budu nepristrasni, objektivni i kredibilni", rekla je predsednikova portparolka Malgoržata Sadurska, prenosi AFP.

Ovaj zakon je najnovija u nizu kontroverznih mera koje je uvela vladajuća Partija prava i pravde Jaroslava Kačinjskog, koja je pobedila u oktobru na opštim izborima nakon osam godina u opoziciji.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker ranije je rekao da Brisel razgovara sa Varšavom o dva mnogo kritikovana zakona koje je usvojila nova poljska vlada, ali EU verovatno neće pribeći bilo kakvim kaznenim merama.

Reč je o izmenama zakona o Ustavnom sudu, koje bi, po mišljenju evropskih zvaničnika, mogle da parališu rad i generalno oslabe Sud i zakonu o medijima, zbog koga je komesar EU za digitalnu ekonomiju i društvo Ginter Etinger zapretio pokretanjem procedure nadzora protiv Poljske, navodeći da je Varšava prekršila zajedničke evropske vrednosti usvajanjem zakona kojim se vladi daje kontrola nad državnim medijima.

Evropska komisija će iduće nedelje diskutovati o vladavini zakona u Poljskoj budući da je funkcioner EU tražio pokretanje procedure nadzora koja bi mogla da dovde do toga da Poljska izgubi pravo glasa u Uniji, prenosi Rojtes.

Međutim, Junker kaže da ta opcija, poznata kao Član 7 Sporazuma o EU, nije verovatana.

"Trenutno razgovaramo sa Poljskom i ne želim da spekulišem o daljim posledicama koje bi donela primena Člana 7. Nije došlo i ne mislim da će doći do toga", rekao je Junker na konferenciji za novinare u Amsterdamu.

"Nemojmo preterivati. To su važna pitanja, ali mi želimo dobre i prijateljske odnose sa Poljskom i naš pristup je konstruktivan", rekao je on.

Poljska vlada je preuzela kontrolu nad državnim medijima nakon što je 31. decembra usvojen novi zakon kojim se ona ovlašćuje da direktno postavlja direktore javnih medija, uprkos negodovanju evropskih novinarskih udruženja, Evropske komisije i OEBS-a, a Junker je stavio to pitanje na dnevni red narednog sastanka Komisije koji je predviđen za 13. januar.

Direktori glavnih kanala poljske javne televizije TVP podneli su ostavke u znak protesta zbog kontroverznih medijskih zakona vladajuće desničarske partije Jaroslava Kačinjskog koje je poslednjeg dana u prošloj godini usvojio parlament u Varšavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: