Ponedeljak, 23.11.2015.

21:23

"Kfor neinformisan, dozvolio Dikoviću posetu KiM"

Predstavnica FHP Nataša Kandić izjavila je da je iznenađena odlukom Kfora da dozvoli načelniku Generalštaba Vojske Srbije Ljubiši Dikoviću da dođe na Kosovo.

Izvor: Beta

Default images

U interviju za RTV Dukađini, Kandić se zapitala kako je moguće da komandant Kfora ne prati odluke i stavove Vlade Kosova kojima je Dikoviću zabrajen ulazak na teritoriju Kosova.

"Mislim da je to vrlo loše, jer dokazuje da Kfor nije dovoljno informisan o stavovima Vlade Kosova po pitanju zvaničnika Srbije osumnjičenih za odgovornost i učešće u izvršenju ratnih zločina sa jedinicama kojima su komandovali", rekla je Kandić.

Prema njenim rečima, Vlada Kosova treba da odluči hoće li dozvoliti Kforu da vodi nezavisnu politiku ili da se pridržava odluka Vlade Kosova, kada su u pitanju interesi kao što su suđenja za počinjene zločine.

Kandić je rekla da Vlada Kosova treba da brani prava porodica žrtava i da odgovore na još neka pitanja.

Izjava Kandićeve je došla posle posete načelnika generalštaa VS Ljubiše Dikovića ; Prištini da bi potpisao sporazum o operativnim procedurama posle ukidanja zabrane sigurnosne zone letenja sa komandantom Kfora, italijanskim generalom, Guljelmom Luiđijem Miljetom.

Zona zabrane letenja od 25 kilometara od granice sa Kosovom je uspostavljena Vojno tehničkim sporazumom između NATO I SRJ u junu 1999. godine u Kumanovu i ukinuta je tokom posete generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga Beogradu krajem prošle nedelje.

Poseta Dikovića je naišla na oštre osude mnogih nevladinih organizacija na Kosovu koji su poziv komandanta Kfora generalu Dikoviću ocenili kao ruganje žrtvama rata na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: