Četvrtak, 19.11.2015.

18:19

ID ubila Kineza, Peking planira osvetu?

Nakon što je Islamska država pogubila dvojicu talaca, Kineza Fana Jinghu i Norvežanina Olea Johana Grimsgard Ofstadija, stigla je reakcija iz Kine.

Izvor: B92, index.hr

Default images
Foto: Beta/AP

Kina bi mogla da se pridruži Rusiji i Francuskoj u sprovođenju oružanih napada na teroriste ove organizacije.

Kineski predsednik Si Đinping strogo je osudio egzekuciju kineskog državljanina i rekao kako će počinitelji svakako odgovarati za taj “varvarski čin“, piše CNN.

Kina se dosad držala po strani u borbi protiv ID, na temelju svog dugogodišnjeg principa neuplitanja u poslove drugih država.

Moskva i Pariz već danima sprovode vazdušne udare na položaje Islamske države u Siriji.

Savet bezbednosti UN osudio je danas "kukavičko ubistvo, puno mržnje" jednog kineskog i jednog norveškog državljanina, koje je Islamska država držala kao taoce i pogubila.

U zajedničkoj deklaraciji, 15 zemalja članica zatražilo je od svih zemalja UN da "aktivno sarađuju" sa Kinom i Norveškom, kako bi odgovorni za dva ubistva bili izvedeni pred lice pravde.

U deklaraciji se navodi da Islamska država treba da bude pobeđena, a netolerancija, nasilje i mržnja iskorenjeni.

Islamska država je u oktobru najavila da će pogubiti Fan Jinguija i Olea Johana Grimzgarda, dva meseca pošto je tražila novac da bi ih oslobodila.

Norveška je potom potvrdila da je njen državljanin otet, ali je odbila da Islamskoj državi da novac za njegovo oslobađanje.

Kina je u septembru takođe potvrdila da je jedan kineski državljanin najverovatnije u rukama Islamske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos? Komšijama preti talas bankrota

Bugarskim ugostiteljima i hotelijerima prete bankroti zbog rastućih cena električne energije u zemlji, a predstavnici ove industrije pozivaju vladu u Sofiji na hitnu intervenciju kako bi se sačuvala stabilnost sektora.

17:04

24.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Podeli: