Četvrtak, 19.11.2015.

23:14

Kipar nudi pomoć FR u borbi protiv džihadista

Kiparske vlasti izrazile su spremnost da pomognu Francuskoj u borbi protiv Islamske države posle napada u Parizu.

Izvor: Beta/AFP

Default images
Foto: Beta/AP

Oni su naveli da je toj zemlji na raspolaganje stavljaju opremu i svoju vazduhoplovnu bazu.

Šef kiparske diplomatije Janis Kasulides izjavio je da Francuska nije uputila nikakav zahtev Kipru, ali da su vlasti u Nikoziji spremne da pruže svu neophodnu pomoć.

"Na raspologanju smo francuskim vlastima i one mogu da koriste naš geografski položaj i postrojenja", rekao je Kasulides na konferenciji za novinare posle razgovora s britanskim kolegom Filipom Hamondom.

Kipar ima jednu vojnu bazu u Pafosu, na zapadu, i ona je prevashodno namenjena humanitarnim misijama.

Velika Britanija ima dve vojne baze na tom mediteranskom ostrvu. Sa tih vojnih baza na jugu Kipra poleću avioni koji bombarduju položaje džihadista u Iraku u okviru međunarodne koalicije predvođene SAD.

Francuski predsednik Fransoa Oland ove nedelje je uputio zvaničan apel svim zemljama Evropske unije na solidarnost pozivajući se na klauzulu ugovora o EU prema kojoj zemlje članice treba da pomognu jedna drugoj u slučaju da je jedna od njih žrtva agresije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Podeli: