Četvrtak, 19.11.2015.

22:45

Odbegli terorista u strahu i od Islamske države

Nakon potvrde da je organizator operacije u Parizu ubijen, u fokusu je Salah Abdeslam, osumnjičeni za učešće u napadima, koji se od tada nalazi u bekstvu.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Leci sa njegovim likom postavljeni su u svakom gradu u Francuskoj, a Abdeslam je postao najtraženiji čovek u Evropi.

Prema pisanju belgijskih i francuskih medija, Abdeslam se nalazi u dvostrukom problemu. Osim što ga traže sve bezbednosne službe Evrope, on strahuje i od Islamske države.

Kako prenosi "Independent", mnogi podaci pokazuju da se Abdeslam "uspaničio", te da nije ispunio naređenja ID, uključujući i "sopstvenu žrtvu".

Pojedini belgijski mediji pišu da je “jedini preživeli napadač iz Pariza“ 17. novembrastupio u kontakt s prijateljem iz Brisela, kao i da je, navodno, rekao da žali zbog uloge koju je imao u napadu, a koja je “otišla predaleko“, prenosi “Independent“.

Kako se navodi, Abdeslam se nije usudio da se preda policiji jer strahuje da bi to izazvalo gnev Islamske države, koja bi se osvetila njegovoj porodici.

Iako su ovi navodi potekli od neimenovanog izvora, “Independent“ piše da se oni uklapaju u priču istražitelja da je Abdeslam 13. novembra “počeo da paniči“, te nije izvršio zadatak koji mu je Islamska država dala.

Istražitelji veruju da je Abdeslam – ranije poznat po sitnim kriminalnim radnjama u Briselu – nakon napada lutao Parizom sedam sati, a u subotu ujutro otišao u Belgiju.

Policija je pratila telefonski poziv koji je napravio oko 22:30 u petak 13. novembra, dok je još trajao napad u Bataklanu, u kojem je zatražio od prijatelja da ga odveze 200 kilometara od Brisela kako bi ga spasao.

“Ništa od Abdeslamovog kretanja ne ukazuje da je on ranije planirao bekstvo. Moguće je da se uspaničio i da nije želeo da se ubije. Moguće je da mu se nije svidelo u šta se umešao ili čak da nije uspeo da detonira eksploziv“, rekao je za “Independent“ jedan od zvaničnika iz francuske policije.

Abdeslam je, kako su sigurnosne kamere pribeležile, bio vozač crnog “seata“ koji je dovezao trojicu napadača do dvorane “Bataklan“.

U Belgiji su uhapšena dvojica osumnjičenih da su bili u kontaktu sa Abdeslamom.

Međutim, kako “Independent“ piše, postoje i neke informacije koje ostaju “misterija“.

U prvom saopštenju Islamske države, u kojem je preuzela odgovornost za napade, navodi se da su teroristi izveli napad i u 18. arondismanu Pariza. Međutim, tamo napada nije bilo.

Upravo u tom arondisamnu je 17. novembra pronađen crni “klio“ belgijskih tablica. Prema podacima policije, iznajmio ga je Abdeslam.

Kao razloge za sumnju, “Independent“ navodi da nije jasno da li je Abdeslam imao zadatak da izvrši još jedan napad i zašto je, ako je imao automobil, zvao prijatelja da ga odveze u Belgiju.

Kako se navodi, još nije poznata sudbina još jednog napadača, što bi značilo da ih je bilo devetorica, koji je snimljen na jednoj od sigurnosnih kamera.

Francuska ne zna da li je osumnjičeni za napade u Parizu Salah Abdeslam u Francuskoj ili Belgiji, kao ni da li ima još grupa povezanih direktno sa napadačima koji su u bekstvu, rekao je danas francuski premijer Manuel Vals.

"Pretnja je tu. Mi u ovom trenutku istrage ne znamo da li postoji još grupa i pojedinaca koji su direktno povezani sa napadima od petka u Parizu u Sen Deniju", rekao je Vals za televiziju Frans 2, prenosi AFP.

Prethodno je Vals kazao da će Šengen zona u EU biti u opasnosti ako Unija ne bude "prihvatila odgovornost" u vezi sa kontrolom granica.

Nakon što je objavljeno da je vođa i mozak terorističkih napada u Parizu ušao u Evropu neprimećen, Vals je pozvao susede Francuske da "svoju ulogu odigraju na valjan način".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos? Komšijama preti talas bankrota

Bugarskim ugostiteljima i hotelijerima prete bankroti zbog rastućih cena električne energije u zemlji, a predstavnici ove industrije pozivaju vladu u Sofiji na hitnu intervenciju kako bi se sačuvala stabilnost sektora.

17:04

24.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Podeli: