Sreda, 19.08.2015.

16:03

Mladićev alibi za Srebrenicu - bio kum na svadbi

Svedoci odbrane Biljana i Žarko Stojković potvrdili su pred Haškim tribunalom da je general Ratko Mladić bio na njihovoj svadbi u Beogradu, 16. jula 1995.

Izvor: Beta

Default images
foto: Tanjug

To se dogodilo u vreme dok su, po optužnici, Mladićeve snage streljale muslimane iz Srebrenice.

Supružnici Stojković su time dali alibi tadašnjem komandantu VRS, optuženom za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana u danima pošto je ta vojska, 11. jula 1995, zauzela Srebrenicu.

Alibi Mladiću za dane od 14. do 17. jula 1995 - kada je po optužnici ubijena većina muslimanskih zarobljenika - nedavno je dala i njegova supruga Bosiljka, svedočeći u Hagu da je on tih dana bio u Beogradu i da nije izdavao nikakva naređenja.

U dosadašnjem toku suđenja, Tužilaštvo nije osporavalo da je general Mladić u to vreme bio u Beogradu, između ostalog i na sastancima s predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem i međunarodnim zvaničnicima. Tužioci, međutim, tvrde da je Mladić i iz Beograda imao potpunu kontrolu i komandu nad VRS.

Biljana i Žarko Stojković posvedočili su danas da su im Ratko i Bosiljka Mladić bili kumovi na venčanju, 16. jula 1995.

Svedokinja je precizirala da su Mladići došli u njen stan posle devet sati ujutro, da su prisustvovali crkvenom venčanju, a potom i ručku u restoranu. Mladići su veselje napustili, kazali su Stojkovići, oko 17.30 tog dana.

Na pitanje branioca Branka Lukića, svedoci su izjavili da Mladić nije koristio nikakva sredstva veze dok je bio na svadbi. Biljana Stojković napomenula je da je bila "iznenađena" time što je general bio "potpuno posvećen svadbi" i njima.

Zastupnicu optužbe i predsedavajućeg sudiju Alfonsa Orija (Alphons Orie) interesovalo je čak i da li je Mladić, tokom veselja, odlazio u toalet. Biljana Stojković odgovorila je da to ne može da isključi, ali da ga ona nije videla.

Supružnici Stojković rekli su i da su kasete sa snimcima svadbenog veselja nestale iz kuće Biljanine majke u Kruševcu, dok su oni službeno boravili u inostranstvu. Isto se, po svedocima, desilo i sa fotografijama sa svadbe, ali i kasnijim slikama njihove dece sa Mladićima.

"Da li su ukradene? Ja nisam dao tu konstataciju, niti bih se usudio, nisam nadležan organ", rekao je Žarko Stojković.

Odbrana je Biljanu Stojković predstavila kao "novinara iz Beograda" sa doktoratom iz oblasti "razvoja i strategije" koji je odbranila na Vojnoj akademiji Univerziteta odbrane.

Žarko Stojković za sebe je rekao da je aktivni potpukovnik Vojske Srbije.

Proces generalu Mladiću (73) - optuženom i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje kao talaca pripadnika Unprofora, 1992-95 - biće nastavljeno sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: