Sreda, 19.08.2015.

23:18

Makedonija: Nemamo vagona koliko ima izbeglica

Makedonija je zatražila od susednih zemalja da joj pošalju vagone jer ih nema dovoljno za prevoz izbeglica.

Izvor: Beta/AFP

Default images
Foto: Tanjug, AP

Osim toga, oni upozoravaju na "alarmantnu situaciju" zbog priliva sirijskih izbeglica koji žele da stignu u Evropsku uniju.

"Makedonska železnica nema kapacitete da preveze sve koji žele u zemlje EU", izjavio je direktor železničkog preduzeća Nikola Kostov za televiziju Telma.

"Situacija je alarmantna", dodao je Kostov aludirajući na hiljade Sirijaca koji stižu na jug Makedonije iz Grčke.

Migranti dolaze kroz Đevđeliju i prolaze kroz Makedoniju i Srbiju na putu ka zapadu Evrope.

Kostov je pozvao susedne zemlje da pozajme svoje vagone za prevoz izbeglica.

Oko 2.600 sirijskih izbeglica prikupljenih s nekoliko grčkih ostrva danas je brodom prevezeno ka kontinentalnom delu Grčke da bi se smanjio pritisak na ostrvske vlasti. Veliki putnički brod koji je jutros krenuo s ostrva Kos, sa 1.700 Sirijaca, najpre je bio upućen za Solun, ali je preusmeren za Pirej.

U Grčku je od početka godine stiglo više od 150.000 migranata, većinom iz Sirije.

Kada miranti stignu u Makedoniju, prva stanica im je Đevđelija gde čekaju voz ili autobus za Srbiju. Zbog velike gužve i borbe za mesto ka putu u EU, tamo su poslednjih dana često izbijali sukobi.

Ekipa B92 koja je bila u Đevđeliji navodi da su na platou ispred stanice nakupci napravili mini pijacu, kao i da je postavljen i štand za punjenje mobilnih telefona po ceni od dva evra.

Zbog svega toga na železničkoj stanici u Đevđeliji prvi put je delovao tim za sprečavanje gužvi. Prednost pri ukrcavanju u voz sada se daje ženama, deci i porodicama.

Osim toga, tu je i priča o 48-godišnjoj Lenče Zrakin koju migranti zovu "Anđeo sa Đevđelija" i njenoj "Kući nade" u kojoj migranti mogu da dobiju hranu, odeću i stvari za higijenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Podignuti F-16: Zelenski je spasen?

Generalni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas da je slanje odbrambenih sistema Ukrajini, poput sistema ''Patriot'' i drugih, ključno za odbranu infrastrukture i ukrajinskog naroda, kao i snaga.

16:13

10.7.2024.

1 d

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: