Subota, 15.08.2015.

22:30

"Nije Obama kriv za ID, već Buš"

Kandidatkinja za nominaciju Demokratske stranke na predsedničkim izborima u SAD Hilari Klinton oštro je odgovorila na optužbe republikanskog rivala Džeba Buša.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Buš je izjavio da je politika aktuelnog predsednika Baraka Obame u Iraku stvorila nesigurnost koja je dovela do uspona Islamske države.

Klintonova, koja je u Obaminoj administraciji obavljala funkciju državnog sekretara, uprla je prst u brata Džeba Buša, bivšeg predsednika SAD Džordža Buša, koji je 2003. pokrenuo invaziju na Irak i kasnije takođe potpisao sporazum o povlačenju američkih snaga iz te zemlje, preneo je Rojters.

"Smatram da je pomalo čudno što Džeb Buš preuzima rizik da brani postupke svog brata u Iraku. Ali kad već to radi, trebalo bi da predstavi čitavu situaciju. A čitava situacija, kao što znate, obuhvata i sporazum koji je Džordž Buš sklopio sa vladom iračkog premijera Nurija al-Malikija, prema kojem je kraj 2011. određen kao rok za povlačenje američkih snaga", izjavila je Hilari Klinton.

Džeb Buš, vodeći kandidat Republikanske stranke za nominaciju na izborima 2016. godine, izjavio je 12. avgusta da Hilari Klinton mora da deli krivicu zbog ekspanzije Islamske države.

Prema pisanju britanskog "Telegrafa", Buš je naveo da će SAD možda morati da pošalju manji broj kopnenih trupa u Irak.

Buš je ocenio da je Klinton kao državna sekretarka, zajedno sa predsednikom SAD Barakom Obamom, donela lošu odluku o preranom povlačenju snaga iz Iraka koje su delovale "herojski i briljantno" od 2007. godine.

"To preuranjeno povlačenje bilo je kobna greška koja je stvorila prazninu koju je popunila IS. Islamska država je rasla dok su se SAD povlačile i ignorisale pretnju", kazao je Buš, ističući da je tadašnja državna sekretarka želela ulogu mirotvorca, ali da nije uspela u svojoj misiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: