Petak, 07.08.2015.

21:33

Španija: Zbog požara evakuisano 1.400 ljudi

Više od 1.400 ljudi prinuđeni su da napuste svoje kuće na zapadu Španije zbog požara, javio je Bi-Bi-Si.

Izvor: Tanjug

Default images

Gradovi i kampovi evakuisani su, a u borbi protiv plamena u planinskoj oblasti Sijera de Gata angažovani su avioni i helikopteri.

U ranim jutarnjim satima požar, potpomognut snažnim vetrom, ugrozio je kuće u autonomnom regionu Estremadura, gde je u naporima angažovano približno 330 vatrogasaca i pripadnika drugih službi za vanredne situacije.

Lokalna policija je saopštila da je u vatrenoj stihiji zapaljeno više od 5.000 hektara, a da je na jugoistoku zemlje kod Mursije, blizu 3.000 hektara šume i šipražja uništeno u blizini gradova Lorka i Sjesa.

BBC navodi da su i portugalski zvaničnici upozorili da izuzetno suvo vreme sa visokim temperaturama i umerenim vetrom povećava rizik od šumskih požara u Portugaliji.

Portugalski meteorološki institut u četvrtak je saopštio da su prosečne padavine u julu bile tek 3,5 milimetara, dok je uobičajeni prosek za taj mesec blizu 14 milimetara kiše.

Toplo vreme izaziva oprez i u drugim evropskim zemljama pored Španije, pa je u Portugaliji skoro 80 odsto teritorije zahvaćeno sušom, a i u Nemačkoj se beleže rekordno visoke temperature.

Meteorolozi za danas predviđaju da bi na jugu Nemačke mogla da bude dostignuta temmperatura od 40,3 stepena Celzijusova, što bi bio rekord za sav period merenja.

Aktuelni rekord je dostignut 5. jula u Kicingenu u Bavarskoj.

Zbog ekstremne vrućine izdata su upozorenja i na istoku Francuske.

Prognoze za Veliku Britaniju, međutim, pokazuju niži - 25. podeok na termometru preko vikenda, navodi britanska mreža.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: