Nedelja, 28.06.2015.

12:54

Srpski turisti se krili pod vodom od terorista

Grupa od 50 turista iz Srbije koji su letovali u Tunisu, sletela je danas nešto pre 12 sati na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Beta/AP

Turisti su doputovali iz Monastira avionom Er Srbije Boing 737 koji je poslala Vlada Srbije.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Dragan Momčilović rekao je da su avionom koji je poslala Vlada Srbije došli svi koji su želeli iz tri hotela koji su bili najugroženiji, podsetivši da u toj zemlji boravi više stotina srpskih turista.

"Nemamo preporuku da li da ostanu li ne, čekamo razvoj situacije, kao i druge zemlje, Velika Britanija, Francuska... koje sve imaju dosta turista i one prate situaciju. Znamo iz bezbednih struktura u Tunisu da je situacija stabilizovana i da se stanje normalizuje", kazao je Momčilović novinarima na aerodromu.

On je kazao da je Ministarstvo spoljnih poslova odmah po odluci vlade poslalo srpskog ambasadora u Tunisu Nikolu Lukića na mesto dešavanja, gde je obišao sva tri hotela i dva dana bio sa putnicima iz Srbije.

Ambasador je smirio situaciju, a turistima je omogućeno da se ukrcaju u avion bez kakvih problema, istakao je Momčilović.

Jedan od srpskih turista koji je bio svedok napada Veroljub Dugalić kaže da je imao tu nesreću da bude u moru i gleda šta se dešava jer je hotel Pal marina u kome je odseo 50 metara od mesta gde se dogodio masakr.

''Gledate to u nekim televizijskim emisijama. Kada se to dogodi negde ne dotiče vas, nemate taj osećaj, a onda kada gledate to uživo... Teško je opisati čoveka koji bezočno trči za ljudima koji panično beže, on menja okvir. Panika, vrisak'', objašnjava Dugalić.

Kako kaže, teško je reći koliko je sve trajalo, napadač je jurio za turistima, pucajući oni su padali. Prema njegovim rečima, nekoliko minita je bilo pucnjave na plaži, a onda u unutrašnjosti hotela.

Neki su se sakrili u bazenima koji vuku čamci jedan od napadača je skočio tu i pucao.

Objašnjava i da je posle prvog pucnja ostao u vodi dok nije utihnulo, a da je onda sa policajcem iz Srbije pomogao turistima iz Nemačke da doplivaju do obale jer su bili u Šoku.

''Teško je opisati kako se osećam, beznađe, šok kada vidite nekog monstruma koji ubija ljude koji mu ništa u životu nisu uradili'', rekao je Dugalić.

Jelena Stojanović koja je u Tunisu letovala sa majkom i sinom kaže da je sedela na ležaljkama kada se začuo prvi rafal koji je izgledao kao vatromet i da se ništa ozbiljno ne dešava.

''Svi su se podigli na ležaljkama sa osmehom, međutim kada se začuio drugi rafal onda smo shvatili da je nešto ozbiljno i krenuli smo da uzmemo svoju decu. Narod sa plaže počeo da hrli u dvorište hotela. Pošla sam po dete koje se nalazilo sa ostalom decom na animaciji'', prepričava Stojanović dodajući da je animator poveo decu koja su trčala i vrištala.

Prema njenim rečima, došlo je do stampeda gde su ljudi preskakali ležaljke i gazili jedni druge jer je nastavljeno sa rafalima.

''Ušli smo u hotelsku zgradu kada su se začule i dve detonacije, a nakon svega smo otišli u sobe gde smo sa terasa mogli da vidimo kako policija iznosi tela poginulih turista u kupaćim kostimima prekrivenim peškirima'', objašnjava Stojanović.

Objašnajva i da je hotel u kome se dogodio masakr poznat po tome što u njemu odsedaju Englezi i Nemci.

''Bili smo razočarani i verovali smo da će biti bolje obezbeđenje i u hotelima i uopšte na plažama nakon napada u muzeju u Tunisu'', ističe Stojanović dodajući da su juče mladi Tunisa preko društvenih mreža organizovali skup tokom koga je položeno cveće i odata počast onima koji su izgunili.

Na aerodromu su bili i predstavnici turističke inspekcije, koji su rekli da je po podacima po kojima trenutno raspolažu, najveći broj turista koji su u Tunis otišli preko agencija Nomad i Sanlajn.

U terorističkom napadu pre dva dana na plaži u letovalištu Sus u Tunisu ubijeno je 37 stranih turista. Niko od srpskih turista nije stradao niti je povređen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: