Sreda, 10.06.2015.

15:59

"Fokus je na razrešenju ubistva Milana Pantića"

Komisija za istraživanje ubistava novinara saopštila je danas da nastavlja intenzivan rad dok ne budu rešena sva ubistava novinara u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Beta, arhiva

"Posle velikog uspeha, koji se ogleda u činjenici da je slučaj ubistva Slavka Ćuruvije doveden do početka sudskog procesa za koji smo uvereni da će dovesti do utvrđivanja pune istine o ovom ubistvu, nalogodavcima i počiniocima, fokus rada Komisije i radnih grupa MUP i BIA je razrešenje slučaja ubistva novinara Milana Pantića", navodi se u saoštenju komisije.

Predsednik radne grupe Dragan Kecman rekao je da je bilo dugotrajnih zastoja u tim istragama i da su se aktivirale po potrebi.

"Sedam radnih grupa je radilo na tom slučaju do sada, a kada podvučemo crtu i vidimo rezultat njihovog rada, ne možemo da kažemo da nisu postignuti određeni pomaci, ali se čini da je metod rada bio pogrešan - po dobijanju nekog operativnog podatka, trčalo se u proveru bez dovoljne pripreme", rekao je Kecman, navodi se u saopštenju Komisije.

Prema njegovim rečima, u želji za rezultatom, istovremeno je veliki broj podataka ostao da "visi" u vazduhu, odnosno nije ni potvrđen, ni odbačen.

"Upravo je na ovom polju napravljen značajan pomak da se zahvaljujući komisiji i novoformiranoj radnoj grupi ustroji sistem rada, analiziraju i provere dobijeni operativni podaci o mogućem motivu, nalogodavcu i izvršiocu ovog krivičnog dela. Sva saznanja se sada proveravaju do kraja, potvrđuju se ili eliminišu, i radna grupa čvrsto stoji iza te činjenice", rekao je on.

Ovakav način rada je primenjen u ovom predmetu, po ugledu na princip rada u predmetu "Churan", a kako je kazao Kecman, pokazalo se da ova metodologija rada daje rezultate.

On je naveo da je pronađen zaboravljeni materijal "koji je stavljen u funkciju radne grupe", iziskujući danonoćni rad na sistematizovanju pronađenih podataka, njihovoj analizi i identifikaciji osoba koja su se u određenom momentu našla u neposrednoj blizini lica mesta ubistva novinara Milana Pantića.

"To se radi veoma profesionalno, opet sistemom eliminacije, i sužavanja kruga lica koja mogu biti izvršioci. U ovoj analizi, potrebno je raditi korak po korak, kako se ne bi napravio propust i ostavila mogućnost previda. Ohrabruje činjenica da Komisija i radna grupa imaju konkretne ciljeve, prioriteti su usmereni na četiri - pet najjačih motiva ko bi mogao da bude naručilac ubistva i ko bi mogao da izvrši samo delo", rekao je Kecman.

Radna grupa je napravila plan rada po prioritetima i po njemu se intenzivno radi.

Kako se navodi, zbog same istrage, u javnost se ne mogu izneti svi podaci.

"Nadamo se da ćemo uskoro stati pred građane Srbije i dati odgovor ko je izvršio ovaj zločin“, poručio je Kecman.

Komisija nastoji da pomogne tužilaštvu i Ministarstvu pravde da se dobije pozitivan odgovor od nemačkog Ministarstva policije i Ministarstva pravde da se sasluša jedan od mogućih aktera, za šta je još pre više od godinu dana tražena međunarodna pravna pomoć, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Podignuti F-16: Zelenski je spasen?

Generalni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas da je slanje odbrambenih sistema Ukrajini, poput sistema ''Patriot'' i drugih, ključno za odbranu infrastrukture i ukrajinskog naroda, kao i snaga.

16:13

10.7.2024.

1 d

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: