Petak, 16.01.2015.

16:21

"AKS treba da usvoji sporazum"

Konferencija advokata Srbije preporučila je Skupštini Advokatske komore Srbije da usvoji sporazum stručnih timova te komore i Ministarstva pravde.

Izvor: Tanjug

Default images

Konfederacija preporučuje AKS da usvoji sporazum o izmenama propisa o javnom beležništvu, nakon čega bi se stekli uslovi za prekid protesta advokature koji traje četiri meseca.

Kako je saopšteno iz AKS, za prihvatanje sporazuma na Konferenciji je glasalo 454 advokata, protiv je bilo 176 advokata, a šest se uzdržalo od glasanja.

Konačnu odluku o prihvatanju sporazuma i prekidu protesta doneće Skupštine AKS, koja počela u 16 sati u Domu sindikata.

Na Skupštini AKS će delegati iz svih regionalnih advokatskih komora glasati o prihvatljivosti sporazuma i prekidu protesta advokature koji traje od 17. septembra prošle godine. Kako je ranije najavljeno, nakon Skupštine AKS, biće održana i sednica Upravnog odbora AKS, posle koje bi čelnici komore trebalo da se obrate medijima.

Predsednik AKS Dragoljub Đorđević ranije je rekao da očekuje da će Skupština AKS doneti uslovnu odluku o prekidu protesta, odnosno da će se obustava rada nastaviti do usvajanja dogovorenih zakonskih izmena u Skupštini Srbije i njihove objave u Službenom glasniku.

Takođe, advokatura je tražila da joj se do danas dostavi autentično tumačenje Ministarstva finanasija o primeni nedavno izmenjene Uredbe o paušalnom oporezivanju advokata.

Stručni tim AKS i Ministarstva pravde u sredu je završio tehničke ispravke i doterivanje predloženih izmena i dopuna zakona koje bi trebalo da Ministarstvo pravde predloži vladi, a ona da prosledi u skupštinsku procedudru.

Reč je o izmenama Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o vanparničnom postupku, Porodičnog zakona i Zakona o nasleđivanju.

Advokati u celoj Srbiji počeli su protest sa obustavom rada 17. seprembra prošle godine tražeći izmene propisa o javnom beležništvu, regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

18 h

Podeli: