Petak, 16.01.2015.

14:00

Dačić: Ukrajina na prekretnici

Ukrajina se nalazi trenutno na prekretnici - između toga da li će se sukobi nastaviti ili će se raditi na mirovnoj opciji, ocenio je Ivica Dačić.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Tanjug

Šef srpske diplomatije i predsedavajući OEBS-u je, u izjavi novinarima, kazao da su aktivnosti Srbije, kao predsedavajuće OEBS, usmerene ka pronalaženju rešenja za sazivanje Trilateralne Kontakt grupe u cilju pripreme sastanka na najvisem nivou.

Da bi do toga došlo, kako je objasnio, neophodno je da se ispune preduslovi, koji uključuju pre svega prekid vatre i povlačenje teškog narožanja.

"Mislim da smo na dobrom putu da se nakon toga stvore preduslovi da dođe do sastanka. Ovo je važan period kada se nalazimo na tankom ledu između toga da li će sukobi biti nastavljeni ili će ići ka mirovnoj opciji. Ubeđen sam da je interes svih strana da dođe do prekida vatre", naglasio je Dačić.

On je, kako je rekao, danas imao sastanak sa diplomatskim predstavnicima zemalja zapadnog Balkana pri OEBS koje su podržale predsedavanje Srbije.

"Sve zemlje zapadnog Balkana praktično su rekle da su oni svi u Srbiji dobili predsedavajućeg, što je jedan pokazatelj veoma promenjenog visokog nivoa međusobnog razumevanja u tom regionu“, konstatovao je Dačić.

On je dodao da je zamolio za podršku za ponovni izbor Gorana Svilanovića na mesto generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju (RC C).

"Nadam se i siguran sam da ćemo imati podršku. RC C je imao značajnu ulogu u saradnji regiona“, ukazao je on.

Dačić je istakao da je veoma važno da zapadni Balkan ostane prioritet delovanja OEBS, navodeći da će njegov lični izaslanik Zzerar Studman imati konkretne inicijative.

Takođe je najavio da će Panel eminentnih ličnosti, koji treba da se bavi evropskom bezbednošću, kao i analizom OEBS-a i njegovih mehanizama, koji vodi nemački diplomata Volfgang Išinger imati prvi sastanak 8.februara u okviru Minhenske bezbednosne konferencije.

U tom telu član iz Srbije je Ivo Visković, i on će sa kolegama iz drugih delova Evrope razgovarati o efikasnosti evropske bezbednosti i OEBS i njegovih mehanizama.

Dan ranije će biti održan sastanak Trojke OEBS.

U Beču, kako je rekao, imao je i sastanak sa nezavisnim institucijama OEBS – komesarom za nacionalne manjine, predstavnikom za slobodu medija, kao i ODIHR-om, sa kojima je razgovarano o saradnji u ovoj godini i planovima rada.

S tim u vezi je najavio da će u Beogradu biti organizovana jedna konferencija posvećena bezbednosti novinara.

Kada je reč o Kosovu Dačić je kazao da članstvo Prištine u OEBS nije tema, i da zahtev nije formalno podnet, niti da veruje da će biti upućen, barem za vreme srpskog predsedavanja.

Prema njegovim rečima, postoje neke zemlje, koje po nalogu svog ministarstva, a jedna od njih je Albanija, na sastancima pominju članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Dačić ističe da je bespredmetno da se priča o članstvu Kosova u OEBS, jer nije rešen njegov status, a o tome se razgovara ne u Beču, već u Briselu.

Istovremeno je kazao da nema ništa protiv da predstavnici Kosova učestvuju u radu ekspertskih timova ili prisustvuju različitim regionalnim inicijativama.

"Ovde je reč o statusnom pitanju i smatramo da je ono suštinsko, i zato ne možemo prihvatiti članstvo Kosova u OEBS-u", zaključio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

19 h

Podeli: