Petak, 09.01.2015.

17:19

Ko su otmičari Kulibali i Bumedijen

Dvoje terorista, muškarac Amedi Kulibali i žena Hajat Bumedijen, ubili su dvoje talaca u jevrejskoj radnji na severoistoku Pariza, gde drže još petoro talaca.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Tanjug/AP

Mediji navode da su njih dvoje životni partneri od 2010. godine.

Kulibali (32), iz Esona na periferiji Pariza, za koga se veruje da drži taoce u košer-supermarketu u kvartu Port-de-Vensen, sumnjiči se i da je ubio francusku policajku u južnom pariskom predgrađu Monruž juče ujutru.

On je danas postavio policiji uslov da obustavi opsadu u mestu Damarten-an-Goel, gde se nalaze braća Šerif i Said Kuaši, koji su osumnjičeni da su u sredu izvršili teroristički napad na magazin "Šarli ebdo" kada je poginulo 12 osoba, preneli su mediji.

Kulibali je još kao tinejdžer bio umešan u kriminalne radnje i navodno je nekoliko puta osuđivan za oružanu pljačku od 2001, kada je još bio maloletan, navodi britanski "Gardijan".

Francuski nedeljnik "Nuvel opservater" prenosi da je Kulibali upoznao Šerfifa Kuašija između 2005. i 2006. godine kada su obojica bili u ozloglašenom zatvoru Fleri-Meroži južno od Pariza.

Francuski mediji izveštavaju da se Kulibali u zatvoru preobratio u radikalnog islamistu.

Po izlasku iz zatvora, gde je bio zbog oružane pljačke, on je počeo da krijumčari drogu, zbog čega je izdržavao još jednu zatvorsku kaznu.

Policija ga je uhapsila 2010, nakon što je izašao iz zatvora i nastanio se u Esonu, na osnovu sumnje da je učestvovao u zaveri s ciljem da pomogne Smainu Aitu Aliju Belkadžemu, jednom od ključnih vinovnika napada na pariski metro i voz 1995, da pobegne iz zatvora.

Pretražujući njegovu kuću, policija je našla municiju za kalašnjikov. Nakon toga je osuđen na još jednu zatvorsku kaznu i iz zatvora je izašao pre nešto više od godine.

"Mond" prenosi da je Kulibali imao istog mentroa kao i Kuaši, radikalnog islamistu Džamela Begala, koji je osuđen za planirani teroristički napad na Pariz.

List "Parizjen" je intervjuisao Kulibalija u leto 2009, a u tom članku se navodi da je on planirao da se sastane s tadašnjim francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem u nastojanju Jelisejske palate da podrži kompanije posvećene zapošljavanju mladih ljudi.

Na fotografiji uz taj članak nalazi se isti muškarac čiju su fotografiju francuske vlasti danas objavile, a ispod slike iz 2009. stoje reči koje se navode kao njegove: "Drago mi je. Ne znam šta ću mu (Sarkoziju) reći. Verovatno ću početi sa 'zdravo'. Nadam se da predsednik može da mi pomogne da se zaposlim".

U članku se navodi da Kulibali radi u fabrici "Koka kole" u Grand-Bornu u Grinjiju, južnom pariskom predgrađu, prenosi "Gardijan".

Policija sada vodi istragu i o Kulibalijevoj partnerki, Hajat Bumedijen, sa kojom je on živeo.

Bumedijenova (26) je, kako piše "Mond", u ljubavnoj vezi s Kulibalijem od 2010. godine i on živi u njenoj kući otkako je izašao iz zatvora po isteku četvorogodišnje kazne.

Antiteroristička policija je ispitivala Bumedijenovu 2010. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Podeli: