Utorak, 06.01.2015.

23:59

Srećan Božić - Hristos se rodi

Pravoslavni vernici koji poštuju julijanski kalendar slave Božić - rođenje Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik. B92 čestita praznik - Hristos se rodi.

Izvor: B92, Tanjug

Default images
Foto: Tanjug

Božić je, uz Uskrs, jedan od dva najveća hrišćanska praznika. To je dan kada hrišćanski svet slavi rođenje Hristovo i kada je, prema verovanju, duh Isusa sveprisutan među ljudima, donoseći im mir i praštanje.

Osim Srpske pravoslavne crkve, Božić se po julijanskom kalendaru slavi i u ruskoj, gruzijskoj i makedonskoj crkvi, Jerusalimskoj patrijaršiji, a obeležavaju ga i Kopti.

Tradicionalno, od 2002. godine, ponoćna liturgija služi se u Hramu Svetog Save oko kog se tokom večeri okupio veliki broj građana. Liturgiju služi episkop toplički Arsenije, vikar patrijarha srpskog.

Patrijarh će na Božić predvoditi svetu arhijeresku liturgiju u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu sa početkom u 9 sati.

Pripreme za Božić počinju 40 dana pre 7. januara, kada počinje Božićni post koji predstavlja pročišćenje duha i tela pred najradosniji događaj u pravoslavlju.

Od Božića do Bogojavljenja, ljudi se u Srbiji pozdravljaju rečima "Hristos se rodi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi".

Patrijarh srpski Irinej na Božić 7. januara služi liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu, a u božićnoj poslanici podsetio je na značaj tog praznika i upozorio na opasnosti koje su pred čovečanstvom.

"Ljudsko biće po prirodi je stvoreno za ljubav, a u našem vremenu je sve na prodaju, naročito svetinja ljubavi i smisla života", upozorio je Irinej.

Božić je praznik cele porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu. Vernici koji slave Božić dan započinju unošenjem nenačete vode, dočekivanjem položajnika, odlaskom u crkvu na službu i pričest, te prvim mrsnim doručkom.

Dug je spisak narodnih običaja koji krase ovaj praznik - od lomljenja pogače pa do igara koje simuliraju tobožnje vijanje Božića. Prvi dan Božića je dan radosti rađanja, obnavljanja života, dok se drugi dan provodi u svečanom, tihom domaćem raspoloženju, a u crkvama služi Liturgija zahvalnosti Bogorodici.

Badnji dan je obeležen širom Srbije, ali je na Kosovu ponovo bilo incidenata i kamenovan je autobus Srba iz Đakovice.

Fotografije sa paljenja badnjaka širom Srbije pogledajte ovde.

Čestitke zvaničnika možete pročitati ovde

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: