Utorak, 06.01.2015.

21:50

"Brišući ćirilicu, eliminišu Srbe"

Često postoji velika razlika između hrvatskih zakona i prakse, kaže mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, govoreći o problemima Srba u Hrvatskoj.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Beta

On je za Dnevnik RTS rekao da takodje žali što se Srbi, uprkos ponekad objektivnim razlozima, nedovoljno obraćaju Mitropoliji, dodajući da ćirilicu u Hrvatskoj pokušavaju da sabotiraju na svaki način.

"Zakoni su manje - više dobri, ali je veliki raskorak negde između onoga što garantuje zakon i onoga što se sprovodi u praksi. Tu pre svega mislim na pravo na pismo, tj. upotrebu ćirilice. Ćirilicu ovde pokušavaju da sabotiraju na svaki način, ali kroz ćirilicu postoji jedno nastojanje da eliminišući ćirilicu neko hoće da eliminiše one čiji identitet ona predstavlja", ističe mitropolit.

"Razumem bol svih ljudi koji su negde nekoga izgubili, razumem i to da imaju otpor u odnosu na narod iz kojeg dolazi njihova nesreća, ali sam potpuno siguran da nisu oni inicijatori borbe protiv ćirilice, već da to dolazi spolja, od nekih političkih, bolje reći politikantskih faktora koji manipulišu bolom ljudi, zloupotrebljavaju ga, produbljuju ga u praksi, zarad svojih efemernih interesa", kazao je Porfirije.

Mitropolit dodaje da ne vodi mnogo računa o tome koliko su drugi spremni na otvorenost, već da sebi daje zadatak da u praksi stupa u kontakt sa svima i da svedoči ono što misli da jeste jevanđelje i da bude potpuno otvoren.

Na pitanje koliko je imao kontakata i kako sarađuje s predstavnicima katoličke crkve i drugih crkava i verskih zajednica, mitropolit Porfirije kaže da se za ovih nekoliko meseci video sa svim važnim ljudima , s predsednikom više puta, premijerom, nekim ministrima, poglavarima verskih zajednica, poglavarom Rimokatoličke crkve, kao i da je uglavnom svuda naišao na otvorenost.

Pokušao sam da da iznesem šta su to problemi i s čim se suočava naš narod i naša crkva, navodi on.

Mitropolit dodaje da je pri tom govorio o punoj slobodi realizacije savesti, vere i svih prava zagarantovanih zakonima Hrvatske i međarodnim pravom.

Uglavnom su svi podržali moja nastojanja i tvrdili da ću praksi učiniti sve da ono što piše u zakonu bude i ostvareno, kaže mitropolit zagrebačko - ljubljanski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Region

Zaboravljeni porez se opet vraća

Zaboravljeni porez opet se vraća i to onaj na nekretnine. Iz Vlade Hrvatske ponovno stiže najava o njegovom uvođenju, a sve s ciljem da se smanje cene kuća i stanova koje su otišle u nebo.

10:26

11.7.2024.

1 d

Podeli: