Ponedeljak, 17.11.2014.

11:18

Sukob Moskve i Berlina zbog Srbije

Strategija ruskog predsednika Vladimira Putina na Balkanu alarmirala je vladu u Berlinu, piše nemački politički nedeljnik "Špigel".

Izvor: Tanjug

Default images

Nemački medij navodi da je Vlada kancelarke Angele Merkel alarmirana zbog ruske agresivne, antizapadne politike na Balkanu.

"Vlada u Moskvi pokušava da Srbiju tešnje veže kroz vojnu saradnju i isporuku gasa", kaže se u jednom poverljivom dokumentu o uticaju Rusije u Srbiji, prenosi ovaj magazin.

"Gas za Srbiju, pritisak na Bosnu i Hercegovinu - Vlada u Berlinu je zabrinuta zbog ruske politike moći na Balkanu. Predsednik Putin pokušava očito da zemlje udalji od Evropske unije", piše ovaj politički magazin, pozivajući se na jedan poverljivi dokument nemačkog Ministarstva inostranih poslova.

"Vlada u Moskvi pokušava da Srbiju tešnje veže za sebe kroz vojnu sradnju i isporuku gasa", kaže se u dokumentu o uticaju Rusije u Srbiji, prenosi ovaj magazin.

"Putinov cilj je da balkanske države može tako da stavi pod pritisak da se one, ili distanciraju od članstva u EU ili da kao članovi proruski utiču na EU odluke", rekao je političar za evropska pitanja u Hrićansko-demokratskoj uniji (CDU) Elmar Brok, prenosi magazin.

Rusija i u Bosni slično deluje, smatra vlada u Berlinu, piše "Špigel".

"Stiče se utisak da Rusija pokušava preko Srpske, da dobije uticaj na celoj Bosni i Hercegovini", rekao je ministar poljoprivrede Kristijan Šmit, koji je nedavno bio u poseti Beogradu.

To, prema Šmitovim recima, otežava i put Srbije ka EU, piše magazin i prenosi da je državni ministar u Ministarstvu inostranih poslova u Berlinu Mihael Rot rekao da Berlin uvek iznova mora državama Balkana da razjasni da je pristup EU u interesu tih država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

214 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: