Četvrtak, 13.11.2014.

22:18

Da li Ramin govor ugrožava dijalog?

Tenzije koje su nastale zbog govora albanskog premijera Edija Rame neće ugroziti nastavak dijaloga Beograda i Prištine, smatraju sagovornici lista Danas.

Izvor: Danas

Default images

Iz pohvala koje su zvaničnici EU i SAD izrekli na račun nedavne posete premijera Albanije Edija Rame Srbiji, uprkos Raminoj izjavi usred Beograda da je “nezavisnost Kosova realnost“, moglo bi se shvatiti da ovaj (ne)diplomatski incident neće ugroziti nastavak političkog dijaloga Beograda i Prištine.

Šta više, ambasador Velike Britanije u Prištini Jan Klif upozorio je da će, bez nastavka dijaloga Prištine i Beograda, bezbednost regiona doći u pitanje.

Sagovornici lista Danas - direktor Kancelarije za odnose sa medijima Vlade Srbije Milivoje Mihajlović, bivši ministar za KiM Slobodan Samardžić i politički analitičari iz Beograda i Prištine Dušan Janjić i Fatmir Šeholi, takođe, ne očekuju da Ramino ponašanje ugrozi nastavak pregovora u Briselu. Nezavisno od Rame, Samardžić ukazuje da, uprkos poodmaklom pregovaračkom procesu, Beograd još ima šansu da “odustane od priznavanja nezavisnosti Kosova“.

“Ramino ponašanje neće uticati ni na sprovođenje Briselskog sporazuma, niti na dalje pregovore Beograda i Prištine. On je i došao ovde da kaže to što je rekao, jer se bori za politički paternalizam nad svim Albancima na Balkanu, što kod njih izaziva velikoalbanska osećanja i ambicije”, kaže za Danas Milivoje Mihajlović.

Dušan Janjić procenjuje da će oprečne izjave dvojice premijera o KiM zapravo olakšati pregovore koji slede - dve do tri runde na nivou premijera, potom tehnički dijalog, što bi sve trebalo da se okonča završnim sporazumom. Taj dokument će, prema Janjićevim rečima, ući u Poglavlje 35 za pregovore Srbije sa EU.

“Potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma planira se tek posle pune normalizacije odnosa Beograda i Prištine, što će trajati više od 10 godina i to će biti uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju”, objašnjava za Danas Dušan Janjić.

On očekuje da se u nastavku premijerskog dijaloga za pregovaračkim stolom u Briselu nađu Aleksandar Vučić i Hašim Tači. Za razliku od Janjića, Fatmir Šeholi tvrdi da će Vučićev sagovornik u Briselu biti predstavnik postizborne albanske koalicije Vljan u kojoj su: DSK Ise Mustafe, AZBK Ramuša Haradinaja, Inicijative za Kosovo Fatmira Ljimaja i Samoopredeljenje.

“Vučiću i celom srpskom establišmentu svi govore da je nezavisno Kosovo realnost, samo što niko to nije tako javno rekao kao Rama. Osim toga, da to nije rekao, Albanci bi ga tretirali kao izdajnika. Sve to neće uticati na dijalog Kosova i Srbije, koji će se nastaviti čim se u Prištini formiraju institucije Kosova”, ističe Šeholi, koji premijeru Albanije zamera što u Beogradu “nije položio cveće na grob pokojnog Zorana Đinđića, kako bi pokazao da je na putu demokratije“.

Šeholi tvrdi da će se politička kriza u Prištini rešiti najkasnije do 5. decembra i da će se već iduće nedelje Skupština Kosova konstituisati do kraja i dobiti predsednika. On je kategoričan da “novih parlamentarnih kosovskih izbora neće biti, pogotovo ne posle izjava ambasadora SAD i Velike Britanije u Prištini, nedavne posete Ise Mustafe i Ramuša Haradinaja Berlinu i jučerašnjeg boravka Mustafe i Hašima Tačija u Briselu“.

Slobodan Samardžić kaže da je “objektivna stvarnost nešto komplikovanija od Raminog mišljenja da je dovoljna samo NATO vojska na terenu“. Objektivna stvarnost je, naglašava sagovornik Danasa, i “pravno priznanje, zbog kog Zapad toliko obigrava oko Beograda i hvali sve njegove poteze“.

“Vlada Srbije ima još manevarskog prostora, jer je potpis na pravno obavezujući dokument u njenim rukama, mada sumnjam da će to iskoristiti. Od Beograda se ne može mnogo očekivati. Još od vremena DS i Borislava Stefanovića, koji je prihvatio prve sporazume sa Prištinom, do Briselskog sporazuma učinjeni su veliki koraci ka priznavanju kosovske nezavisnosti i ugrožavanju teritorijalnog suvereniteta Srbije. Ali, dok se sve ne završi, ništa nije završeno. Vlada Srbije još može da se izvuče iz pregovora koji idu ka finalizaciji akta o dobrosusedskim odnosima”, upozorava Slobodan Samardžić.

Kukan: Rama i Vučić da budu mudri

Poseta premijera Albanije Edija Rame Beogradu zasigurno predstavlja važan korak u odnosima između Srbije i Albanije, navodi za Danas Eduard Kukan, šef delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom, odgovarajući na pitanje da li se retorika Rame tokom boravka u Beogradu može smatrati diplomatskim skandalom i kako ocenjuje njegovu posetu.

Kukan ističe da Rama i Vučić treba da iskoriste svoje “liderstvo i mudrost“ kako bi dali novi zamajac unapređenju odnosa između svojih država i smanjili tenzije koje su postojale prethodnih sedmica. “U tom kontekstu, mislim da je potrebno da različita osetljiva pitanja između Srbije i Albanije budu razmatrana na konstruktivniji i odgovorniji način“, ukazuje poslanik EP.

Optužbe i ponos

Zamenik premijera Kosova Edita Tahiri juče je izjavila da je ponosna na dijalog Prištine sa Beogradom, mada se “ne može zaboraviti istorija genocida koji je Srbija počinila na Kosovu“. Beogradski oficir za vezu u Prištini Dejan Pavićević reagovao tvrdeći da se “Srbija ne može optuživati bez razloga i pokrića“, prenosi FoNet.

Patrijarh Kiril ne ide na KiM

Patrijarh moskovski i cele Rusije, koji u petak započinje posetu SPC, neće ići na KiM, jer nema garancije za bezbednost, izjavio je sekretar Odeljenja za spoljne crkvene odnose RPC protojerej Igor (Jakimčuk). On je rekao da je stav RPC o Kosovu kao “svetoj srpskoj zemlji“ nepromenjen, kao i da će to biti jedna od glavnih tema razgovora u Beogradu.

Podela kosovske vlasti

Prema rečima Fatmira Šeholija, sporno mesto predsednika Skupštine Kosova trebalo bi da dobije DPK kojoj će, kao pobedniku izbora 8. juna, najpre biti ponuđeno mesto mandatara nove kosovske vlade. Šeholi očekuje da Tači, u zakonskom roku od 15 dana, neće moći da formira vladu i da će sledeći mandatar biti iz Vljana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: