Subota, 08.11.2014.

00:29

"Tužiteljka Euleksa u opasnosti"

Tužiteljka Euleksa Marija Bamije, koja je prijavila korupciju u toj misiji, ugrožena je, a advokat Arijanit Koči sumnja da joj se sprema unutrašnja istraga.

Izvor: Tanjug

Default images

Euleks je počeo istragu protiv Bamije zbog sumnje da je obelodanila tajna dokumenta nakon objavljivanja informacija da u ovoj skupoj evropskoj misiji postoje osnovane sumnje za uzimanjje mito za okončanje teških krivičnih slučajeva, uključujući ubistva i multimilionsku korupciju.

Advokat tužiteljke Koči je rekao za "Ekspres" da tužiteljka sumnja da joj se montiraju dokazi.

"Istražitelji interne kontrole Euleksa su rekli da je novinaru koji je obelodanio žalbu Marije Bamije (Vehbi Kajtazi u listu Koha ditore) ta dokumenta dala tužilteljka. Novinar je odbacio u pisanoj formi takve tvrdnje ali je to odbacila i Marija Bamije", rekao Koči.

On u ime tužiteljke kaže da su u eventualno montiranje dokaza ukljuceni i istražitelji Euleksai i kosovski istražitelji. Prema njegovim rečima, Bamije zahteva zaštitu od javnih napada na nju, novinara Kajtazija i njenog advokata.

Portparolka Euleksa Dragana Nikolić-Solomon izjavila je da će Euleks misija pružiti punu podršku nezavisnom pravnom ekspertu koji će ispitivati navode o korupciji u evropskoj pravosudnoj misiji na Kosovu.

Što se tiče tužiteljke Bamije, Solomon je navela da je ona "suspendovana sa punom platom i svim pravima kao mera predostrožnosti", a u skladu sa pravilnikom Misije o ponašanju koji je obavezujući za svakog službenika Euleksa

"Suspenzija nije kazna sama po sebi", naglasila je ona i dodala da su "naravno svi učesnici u ovoj priči nevini dok se suprotno ne dokaže".

"Euleks misija vrlo ozbiljno shvata sve navode o korupciji i u celosti je posvećena detaljnom ispitivanju tih navoda", rekla je Solomon.

"Misija će obezbediti punu podršku pravnom stručnjaku koji će doći i izvršiti nezavisni pregled sprovođenja mandata sa fokusom na rešavanje navoda o korupciji", navela je ona i dodala da Euleks "pozdravlja njegovo naimenovanje".

Prema njenim rečima, navodi u medijima su ispitivani i ispituju se u celosti.

"Zajednički tim Kosova i Euleksa sagledava sve uglove navoda još od 2013. godine i nastaviće da to čini dok se ne saznaju sve činjenice", istakla je Solomon i dodala da je Evropska unija pristala da delimično ukine imunitet jednom licu kako bi se omogućio napredak te istrage.

"Ovo svedoči o ozbiljnosti sa kojom se ova stvar redšava", navela je portparolka Euleksa.

Ona je podsetila da je šef Misije Euleksa na Kosovu Gabrijele Meuči potvrdio "ličnu posvećenost primeni politike nulte tolerancije prema korupciji". U isto vreme "nećemo zanemariti pretpostavku nevinosti. Imamo puno poverenje u integritet i profesionalizam našeg kadra", poručila je Solomon.

Portparolka Euleksa nije mogla da potvrdi pisanje prištinskog lista "Ekspres" da je suspendovana tužiteljka Marije Bamije poslata na disciplinski odbor zbog iznošenja u javnost sumnji na korupciju u toj misiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Podeli: