Subota, 01.11.2014.

00:22

Trilaterala ne ruši Putina

Diskretno pripremljeno zasedanje Trilateralne komisije, iza zatvorenih vrata u Beogradu, nije "nikakva zavera protiv ruskog predsednika Vladimira Putina".

Izvor: Beta, Večernje novosti

Default images

To je za subotne izdanje "Večernjih novosti" rekao Jovan Kovačić, predsednik srpskog ogranka Trilateralne komisije.

Skup u Beogradu zakazan je pre dve godine, a "i istaknuti Rusi" su u Trilaterali već 15 godina, rekao je on.

Bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vladislav Jovanović rekao je za list da sastanak u Beogradu samo "optički" može da izgleda kao "pandan Putinovoj poseti", ali je taj skup "prethodnica daljeg približavanja Srbije evro-atlantskim strukturama".

"Sastank u Beogradu je dar Srbiji i poruka da se s njom računa kao integralnim delom Zapada, dakle da (ona) ne može ostati politički neutralna", rekao je Jovanović.

Jovanović je za "Večernje novosti" objasnio da u Trilateralnoj komisiji "nisu operativni političari", i da oni "razmišljaju dogoročno i svoje zaključke i preporuke dostavljaju svojim vladama".

Učesnici, medju kojima i nekoliko lidera iz regiona raspravljaće na svom skupu u Beogradu i o Zapadnom Balkanu i Srbiji na putu ka EU, a zvanični deo skupa u subotu 1. novembra otvoriće premijer Srbije Aleksandar Vučić, rekao je ove nedelje za agenciju Beta Jovan Kovačić, predsednik srpske nacionalne grupe Trilateralne komisije.

Od lidera regiona dolazak su potvrdili predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Crne Gore Milo Đukanović, a očekuje se i predstavnik Federacije BiH, rekao je Kovačić.

Pored Vučića na sastanku bi iz Srbije trebalo da učestvuje i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Na otvaranju će govoriti i predsednik evropske Trilaterale Žan-Klod Triše, bivši predsednik Evropske centralne banke.

Učešće na skupu u Beogradu su potvrdili i predsednik banke Goldman Saks Piter Saderland, član Senata parlamenta Italije Mario Monti, savetnik Goldman Saksa i bivši češki ministar Vladimir Dluhi, poslanik Bundestaga Mihael Fuks, guverner Nacionalne banke Belgije Luk Koen.

Na sastanku zatvorenom za javnost u jednom beogradskom hotelu do nedelje, 2. novembra, u šest panela će se razgovarati o Zapadnom Balkanu, tekućim problemima, vizijama za budućnost, energetici, Srbiji na putu ka EU, Ukrajini.

Trilateralna komisija, ustanovljena 1973. sa ciljem da podstakne dijalog izmedju Evrope, SAD i Azije, ima 175 članova, a u Srpskoj grupi koja postoji od 2013. godine su i Tahir Hasanović, Marko Blagojević, Jelisaveta Karadjordjević, Darko Tanasković, Milica Čubrilo, Miodrag Stojković - pišu "Večernje novosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: