Sreda, 08.10.2014.

14:14

Pogubljeni zbog grupnog silovanja

Pet muškaraca obešeno je u Avganistanu pošto su osuđeni na smrt zbog grupnog silovanje četiri žene.

Izvor: Tanjug

Default images

Ta slučaj je postao simbol nasilja s kojim se suočavaju avganistanske žene, uprkos reformama posle pada talibanskog režima 2001. godine.

"Pet muškaraca povezanih sa Pagmanskim incidentom i još jedan (šesti) veliki kriminalac pogubljeni su ovog popodneva", potvrdio je zamenik tužilac Rahmatulah Nazari za agenciju AFP.

Muškarci su pogubljeni u zatvoru Pul-e-Čarki u blizini Kabula.

Sudski proces u septembru pokrenuo je velike dileme, jer je suđenje trajalo samo nekoliko sati uz optužbe da su vinovnici zločina priznali zločin pod torturom i poziva bivšeg predsednika Hamida Karzaija da muškarci budu obešeni.

Karzai je odobrio i potpisao naredbu za izvršenja tih smrtnih presuda prošlog meseca - poslednji dan na funkciji predsednika države.

Ujedinjene nacije i grupa za zaštitu ljudskih prava su apelovale na novog avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija da zaustavi izvršenje presuda.

U avgustu ove godine, osam muškaraca od kojih neki obučeni u policijske uniforme, zaustavili su auto ispred Kabula i iz vozila izvukli četiri žene od koji je jedna bila trudnica i silovali ih.

Trojica se dalje nalaze na slobodi, a petorica su proglašena krivim i osuđeni su na smrt prošlog meseca.

AP dodaje da šesti muškarac koji je danas takođe pogubljen, osuđen u odvojenom sudskom procesu povezanim sa ubistvom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: