Utorak, 07.10.2014.

00:12

Džihadisti na korak od Turske

Sukobi ekstremista Islamske države i kurdskih boraca jutros su nastavljeni oko sirijskog grada Kobane u blizini granice s Turskom, javlja agencija Frans pres.

Izvor: Tanjug

Default images

Oružani sukob se proširio na nova područja prema jugu i zapadu, a u centru grada je i dalje istaknuta kurdska zastava.

Zvaničnici najbližeg turskog grada rekli su da su prihvatili 700 izbeglica i da među njima ima 47 povređenih. Sirijska Opservatorija za ljudska prava juče je saopštila da su u Ain al-Araba (Kobane) uspeli da uđu ekstremisti Islamske države.

Međunarodne snage predvođene SAD tokom noći su izvele vazdušne udare na položaje džihadista na istočnoj strani grada Kobane, navela je Opservatorija, a prenela je agencija AFP.

Islamska država zauzela je tri okruga u strateški važnom sirijskom gradu Kobane, na granici s Turskom, saopštila je sirijska Opservatorija.

Direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman je u ranijem saopštenju naveo da su u toku ulične borbe sa kurdskim snagama i da se one vode na istočnom ulazu u Kobane.

"Preuzeli su industrijsku zonu u istočnom delu Kobanea posle žestoke bitke sa borcima kurdskih jedinica za narodnu odbranu", koji su imali mnogo manje i ljudi i oružja, navodi se u saopštenju.

Agencije su prenele da je više od 2.000 sirijskih Kurda, među njima žene i deca, evakuisano iz Kobanea i da borci Islamske države napreduju ka centru.

Već više od tri sedmice, sirijski Kurdi vode teške borbe sa džihadistima Islamske države, koja nastoji da osvoji granični grad Kobane, pošto je prethodno zauzela velike delove Sirije i Iraka.

Džihadisti Islamske države su istakli i svoju zastavu na jednoj zgradi u istočnom delu Kobanea. Ako zauzmu taj grad, pod kontrolom džihadista će biti dug pojas na severu Sirije duž granice s Turskom.

Naslovna strana današnjeg izdanja britanskog lista "The Independent" sadrži fotografiju koja prikazuje istaknutu zastavu Islamske države, na manje od dva kilometra od granice sa Turskom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: