Ponedeljak, 06.10.2014.

23:18

Izveštaj EK pozitivan, sa zamerkama

Izveštaj Evropske komisije o Srbiji biće u osnovi pozitivan, uz naglasak na neophodnost sprovođenja strukturnih reformi, saznaje se u Briselu.

Izvor: B92

Default images

Komisija će 8. oktobra zvanično objaviti izveštaje o napretku država regiona, a Evropska unika kao uslov za sve zemlje Balkana navodi jačanje pravne države i mere za privredni oporavak.

Kada je Srbija u pitanju, ton celog dokumenta je u načelu pohvalan, a Evropska komisija je istakla pozitivan utisak o uvođenju tržišnih zakona u sprsku ekonomiju, merama koje su usvojene za smanjenje budžetskog deficita, te o održavanju Parade ponosa.

Iako izveštaj Evropske komisije neće sadržati zahtev da se Srbija prilključi sankcijama protiv Rusije, u zaključcima će se naći konstatacija da Srbija nije do kraja uskladila svoju spoljnu politiku sa EU, uz očekivanje da to postepeno učini do formalnog učlanjenja u Uniju.

Uz to, Srbija će u izveštaju dobiti negativnu ocenu zbog slabljenja sloboda i nezavisnosti medija i jačanje tendencija autocenzure, u kombinaciji sa nepoželjnim uticajem na uređivačku politiku, kao i zbog manjka nezavisnosti i nepristrasnosti u delovanju pravosuđa.

Kada je reč o otvaranju prvih poglavlja u procesu pridruživanja Srbije sa EU, izveštaj neće sadržati nikakvu konkretnu preporuku Komisije kada bi to moglo da se desi. Ipak, procenjuje se da to neće biti pre januara 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: